Diversiteit in boeken #1 Homoseksualiteit 1

Het is je vast opgevallen (of misschien helemaal niet omdat er ook niets was om op te vallen) dat ik de laatste tijd steeds minder (lees: helemaal niets) heb gepost. Is er misschien iets met mij gebeurd? Nee. Ik had het druk met school (al deed ik daar ook niet echt veel aan), stelde bloggen uit, las boeken, stelde bloggen uit, keek films en stelde bloggen uit. Zoals je ziet is dat alles wat is gebeurd. En ook het feit dat ik echt geen zin had in het schrijven van recensies en wrap-ups maar geen ideeën had voor andere dingen. Nu wel, haha!

Ik zit nu in zes vwo en een onderdeel van dat jaar is het schrijven van een profielwerkstuk (pws). Omdat ik voorspelbaar ben besloot ik het te doen over diversiteit in Brits-Amerikaanse Young-Adultboeken. Of ik ver ben? Nee. In ieder geval kwam ik door mijn pws op het idee van deze rubriek (of hoe het ook heet), dus dat is wat je hopelijk kunt verwachten op deze blog.

Vandaag is het tijd voor deel één en raad ik je een aantal boeken aan met homoseksuele hoofdpersonen die jongens zijn. Homoseksualiteit 2 gaat uiteraard over hoofdpersonen die meisjes zijn.

Waarom deze rubriek? Omdat ik erachter ben gekomen dat als je op zoek bent naar boeken met bepaalde diverse hoofdpersonen het behoorlijk lastig is om aan een lijstje te komen met aanraders. Al moet ik wel zeggen dat ik nog niet alle boeken heb gelezen die hier aangeraden worden, dus of het eigenlijk wel aanraders zijn is nog maar de vraag. Laten we maar snel beginnen, anders blijf ik maar doorgaan over niets en komen we nog steeds niet verder.

Noot: sommige boeken zijn al ontzettend populair, maar dat weerhoudt mij niet ervan om ze aan te raden.

homoseksueebn seksueel aangetrokken tot mensen van hetzelfde geslacht

3521266719547856


Simon vs. de Verwachtingen van de Rest van de Wereld / Simon vs. the Homo Sapiens Agenda - Becky Albertalli

Simon vs. gaat over een jongen die nog in de kast zit en e-mails stuurt met de mysterieuze Blue. Als een e-mail in de verkeerde handen valt wordt Simon gechanteerd: óf zijn seksualiteit wordt bekend gemaakt óf Blue's ware identiteit wordt in gevaar gebracht. Wat moet Simon doen?

Oké, dit klinkt ontzettend saai en stom (sorry! Ik kan geen flapteksten schrijven!), maar het is super goed geschreven, er zijn fantastische personages en leuke verwijzingen naar pop culture, waaronder Harry Potter. Daarnaast komt er volgend jaar in maart de verfilming, waar ik erg nieuwsgierig naar ben. De enige minpunt die ik heb is de casting van Nick Robinson, omdat 1. hij in bijna alle nieuwe YA-films zit (The 5th Wave, Everything Everything en nu deze) en 2. ik Simon anders had gezien. O, de trailer is onlangs verschenen, maar ik weet niet of ik die aanraad omdat er een grote spoiler in zit?

3511301212000020

Aristoteles & Dante Ontdekken de Geheimen van het Universum / Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe - Benjamin Alire Sáenz

Ari & Dante gaat over Aristoteles en Dante, twee tieners in de jaren tachtig. Ze ontmoeten elkaar bij een zwembad en zo wordt een bijzondere vriendschap gevormd. Waar het verder over gaat moet je zelf maar achterkomen, omdat dit echt een boek is waar het beter is als je niet weet waar het over gaat.

Waarom dit boek geweldig is? Ik denk dat het met name komt door de schrijfstijl. Benjamin Alire Sáenz is een dichter en dat is hier goed te merken. Daarnaast bevat dit boek geen standaard personages, wat het ook interessant maakt om over te lezen. Volgens Goodreads komt er een tweede deel, maar naast de titel (There Will Be Other Summers) is er helaas niets anders bekend.

2514634720820994

Ik Geef Je de Zon / I'll Give You the Sun - Jandy Nelson

Ik Geef Je de Zon gaat over de tweeling Noah en Jude. Het verhaal wordt verteld door Noah als ze dertien zijn en door Jude als ze zestien. In het begin waren ze onafscheidelijk, maar tussen hun dertiende en zestiende is iets gebeurd waardoor ze net vreemden voor elkaar zijn geworden. Verder is het ook bij dit boek beter om niets te weten voor je het gaat lezen.

Als je kunst interessant vind, van mooie schrijfstijlen houdt en bijzondere personages leuk vind is dit boek dé aanrader. Ik beschouw het als mijn favoriete boek aller tijden, al weet ik dat eigenlijk niet meer zo zeker, omdat ik ook andere fantastische boeken in de tussentijd heb gelezen. Nou ja, dit boek is in ieder geval een prachtboek.

2823934732768522

Carry On / Carry On - Rainbow Rowell

Carry On is gebaseerd op de fanfictie die Cath schrijft in Fangirl en gaat over Simon, de chosen one, en zijn aartsvijand Baz (in principe gewoon Harry Potter en Draco Malfoy). Verder is dit boek eigenlijk net zoals alle andere fantasy-boeken met dé ene. Je kunt Carry On als na-aper van Harry Potter zien, maar dan zeg maar de minder goede versie, of als satirisch, omdat het al die chosen one-boeken eigenlijk beledigd. Ik zie het liever als satirisch, haha.

Waarom ik je dit aanraad? Omdat het goed is geschreven, satirisch is en ook nog eens leuk. Ik moet wel zeggen dat ik het eerst als een slechte versie van Harry Potter zag en nu pas bedenk dat het eigenlijk best wel satirisch is. Nou ja, lees het gewoon, dan kun je dat zelf beslissen.

1603077413516154

Een Lied voor Achilles / The Song of Achilles - Madeleine Miller

Een Lied voor Achilles is de uitzondering van deze vijf boeken, omdat het officieel niet als YA gezien wordt, maar aangezien de hoofdpersonen voor een groot deel van dit verhaal jongeren zijn tel ik het alsnog mee. Het verhaal gaat over Patroclus en zijn leven met Achilles. Als je bekend bent met de Illias van Homerus ken je het verhaal van Achilles al, maar niet persoonlijk, zoals hier.

Hoewel ik het verhaal uiteindelijk niet zo geweldig vond als ik had gehoopt was het wel interessant om te lezen. Als je op zoek bent naar een roman dat te maken heeft met Griekse mythologie is deze zeker een aanrader.

Lees jij graag diverse boeken?

Reacties

Populaire posts