Universiteit: Engelse literatuur jaar 1 (2018-2019)

Op dit moment studeer ik de BA Engels, waarbij literatuur onder de hoofdvakken valt. In het tweede jaar mocht ik kiezen tussen Britse en Amerikaanse literatuur, waarbij ik voor beide semesters voor Britse literatuur heb gekozen, dus weet ik nu meer over Groot-Brittanië dan de Verenigde Staten als het op literatuurgeschiedenis komt. Het leek mij leuk om dus eens door alle boeken te gaan die ik heb moeten lezen. Ik moest ook allerlei korte gedichten lezen, maar aangezien het er best veel waren, heb ik besloten om alleen maar de titel te noemen en ze helemaal onderaan deze blogpost te zetten. Vandaag bespreek ik het eerste jaar, omdat je natuurlijk bij het begin begint! Let wel op dat dit boeken zijn die ik in 2018 en 2019 heb moeten lezen. Ze kunnen dus verschillen van het huidige curriculum.

NB: De hoofdreden waarom ik dit heb besloten te posten is omdat ik vaak erg geïnteresseerd ben in wat je bij verschillende studies en vakken allemaal moet lezen (qua literatuur), maar ik het nauwelijks op het internet kan vinden, omdat het meestal pas te zien is als je bij het vak zelf bent ingeschreven. Dus als je benieuwd bent wat allemaal gelezen wordt bij de studie Engels, hoop ik dat deze blogpost je wat meer inzicht geeft. Of als je zelf deze boeken wilt lezen, maar niet per se de studie wilt volgen. Of natuurlijk als je twijfelt of je wel of niet Engels wilt studeren en benieuwd bent naar de literaire kant van de studie. 

Semester 1:

Het eerste semester bestond uit twee literatuurvakken. Eentje was een echt introductie-vak: er werd namelijk geen specifieke tijd behandeld. In plaats daarvan werden alle literaire genres voorgesteld. Dit zijn de roman, novelle, kort verhaal, poëzie, theater en film. Het andere vak ging zowel over mythen en verhalen uit het Oude Griekenland en Rome, als over de Bijbel. Dit was zo gedaan, omdat ontzettend veel literaire werken, ongeacht of ze uit de zestiende of negentiende eeuw komen, mythische en Bijbelse verwijzingen hebben. Naast die oude werken lazen we recente gedichten (als in: rond de twintigste eeuw) die op die werken gebaseerd waren, wat 'Nachleben' heet, of ernaar verwezen. 

NB: Er zijn een aantal boeken waarbij we niet alles moesten lezen. Ik heb bij deze werken 'Delen van' gezet. Bij twee boeken heb ik niet gespecificeerd welke delen het waren, omdat het er heel veel waren en het waarschijnlijk interessanter is om het hele werk te lezen en niet alleen maar een deel ervan. Wil je het toch specifiek weten? Vraag het gerust. Ik zal proberen uit te zoeken wat ze waren (aangezien ik ook geen idee heb, haha).

Introductie Engelstalige literatuurwetenschappen


"Goblin Market" (1862) - Christina Rossetti 
Een gedicht over goblins, fruit en twee zussen. Laini Taylor heeft ooit een verhaal geschreven dat hierop is gebaseerd, waar ik achter kwam toen ik het ging lezen en dacht: hé, "Goblin Market"! Het is een gedicht dat wel leuk is om gelezen te hebben.

"The Rime of the Ancient Mariner" (1798) - Samuel Taylor Coleridge
Ook dit is een gedicht. Het gaat over een zeeman die zijn avonturen vertelt. Dit is het verhaal waar de Engelse gezegde met dat er een albatros om je nek hangt vandaan komt. Het is zeer magisch en zeker iets wat je ooit gelezen wilt hebben. 

The Turn of the Screw (1898) - Henry James
Iedereen kent dit verhaal waarschijnlijk door de vele verfilmingen (de meest recente is The Haunting of Bly Manor (2020) op Netflix!). Het is een novelle over een gouvernante die voor twee kinderen moet zorgen. Hoewel het verhaal erg spannend klinkt, vond ik het redelijk saai (beide keren dat ik het gelezen heb, waarvan eentje voor de lol was). 

"Young Goodman Brown" (1835) - Nathaniel Hawthorne
Dit symbolische korte verhaal gaat over een man - Goodman Brown - en zijn avonturen in een bos. En dat is alles wat ik kan zeggen.

Heart of Darkness (1899) - Joseph Conrad
Het saaiste boek dat ik dit semester moest lezen. Deze novelle gaat over een Engelsman die reist naar Congo. Dit verhaal is waarschijnlijk het bekendst als de film Apocalypse Now, al is die geamerikaniseerd door Congo te vervangen met de Vietnam Oorlog. 

The Handmaid's Tale (1985) - Margaret Atwood 
Deze dystopische roman gaat over een dienstmaagd in een toekomstig Verenigde Staten: vrouwen hebben niets meer te zeggen en moeten leven zoals de rol die ze opgediend hebben gekregen. Persoonlijk vond ik het niet super bijzonder. 

Waiting for Godot (1952) - Samuel Beckett 
Een toneelstuk over wachten. Het is redelijk makkelijk te lezen, en ondanks dat er niets gebeurt, is het redelijk grappig. Ik zou zeggen: lees het toneelstuk en kijk daarna een opgevoerde versie. 

Rear Window (1954) - Dir. Alfred Hitchcock
De enige film die ik moest kijken in zowel mijn eerste als tweede jaar van de studie. Deze film gaat over een man die vanuit zijn raam - volgens hem - iemand vermoord ziet worden. Door de film heen probeert hij uit te vinden of hij gelijk had of niet, terwijl hij vast zit in zijn kamer door een gebroken been en alleen uit zijn raam kan kijken. Dit was een zeer leuke film, dus het is zeker een aanrader.

De klassieke en christelijke erfenis in Engelstalige literatuur


Delen van Metamorphoses (8) - Ovidius
Het boek waar ongeveer alle Griekse/Romeinse mythen in staan. Zelf heb ik de vertaling van Arthur Golding gelezen, die ik overigens niet aanraad, omdat alle mythen aan elkaar zijn geplakt en het is geschreven in het Engels van de zestiende eeuw (ook wel bekend als Vroegmodern Engels). Verder was het wel leuk. 

Delen van The Iliad (-750) - Homerus
(Boeken I, III, VI, XVI, XVIII, XXII en XXIV)
Dit epos gaat over Achilles en de andere Griekse helden in het laatste jaar van de Trojaanse Oorlog. De schrijfstijl was redelijk lastig te volgen, dus je moet je hoofd er echt bij houden als je dit leest.

Delen van The Odyssey (-700) - Homerus
(Boeken I, VI, IX, X, XI, XII, XIX, en een deel van XXI, XXIII en XXIV)
Dit epos gaat over de avonturen van Odysseus die probeert thuis te komen na de Trojaanse Oorlog. Ook hier was de schrijfstijl redelijk lastig te volgen. 

Delen van The Aeneid (-19) - Virgilius 
(Boeken I, II, IV en VI)
Alsof de Trojaanse Oorlog nog niet is afgelopen, gaat dit epos over Aeneas en zijn reizen na te zijn ontsnapt uit een brandend, verslagen Troje. Hetzelfde verhaal met de schrijfstijl, want tja, gedichten, hè? 

Delen van The Authorized King James Bible (???, 1611)
Voor het Bijbel-gedeelte lazen we alleen maar uit de Bijbel, aangezien die toch al super lang is. Aangezien deze Bijbel uit 1611 komt was het door het taalgebruik redelijk lastig volgen.

Semester 2:

In dit semester (en alle komende semesters) heb ik maar één literatuurvak gevolgd. Dit vak ging over de literatuur die tussen 1550 en 1700 zijn verschenen. We lazen met name gedichten, maar ook een groot aantal toneelstukken. 

Engelse literatuur van ca. 1550 tot 1700


Othello (1603) - William Shakespeare
Deze tragedie gaat over Othello, Iago en hun jaloezie. Het is een erg lang toneelstuk (zeker vergeleken met de andere Shakespeare-toneelstukken die ik moest lezen).  

Twelfth Night (1601) - William Shakespeare
Deze komedie is erg grappig, al ligt het er wel aan welke opvoering je ziet. Vorig jaar zag ik de versie van het National Theatre uit 2017, die erg leuk was. Het gaat over een tweeling die schipbreuk lijdt. Het meisje, Viola, vermomt zich als een jongen en probeert te overleven tussen twee huishoudens.

The Tempest (1611) - William Shakespeare
Dit toneelstuk speelt zich af op een eiland waar een groep mensen op stranden na een schipbreuk. Er is onder andere een magiër, een verliefd stel en een paar onderdanen. 

The Convent of Pleasure (1688) - Margaret Cavendish
Deze komedie gaat over een klooster met ongetrouwde vrouwen. Het is een redelijk onbekend toneelstuk, dus geef het zeker een kans.

Delen van Paradise Lost (1667) - John Milton 
("The Verse", "The Argument", Boeken 1, 2, 3 (ll. 1-134), 4, 9, 12 ( ll. 466-649))
Dit was een vreselijk boek om te lezen, omdat ik er niets van begreep. De schrijfstijl was gewoon iets waar je je hoofd bij moest houden, en zoals je merkt lukte dat niet. Paradise Lost is een epos die gaat over Satan, Adam en Eva. His Dark Materials (1995-2000) is er in ieder geval door beïnvloed!

Doctor Faustus (1589) - Christopher Marlowe
Er zijn een aantal toneelstukken en werken die over het verhaal van Faust gaan. Het bekendst is die van Goethe, maar van de Engelstalige toneelstukken is deze waarschijnlijk het bekendst. Het gaat over een man - Faust genaamd - die een pact met de duivel sluit, wat uiteraard niet zo'n slim idee is. 

Heb jij deze boeken ooit moeten lezen?

Om te zien welke gedichten ik moest lezen, klik op het witte vlak.

Reacties

Populaire posts