Wrap-up: Februari 2021


Hoewel ik plannen had om in februari meerdere recensies te schrijven, is daar helaas niets van gekomen. Ach ja, volgende maand zijn er nieuwe kansen. Het aantal boeken dat ik in februari heb gelezen is wat minder dan in januari: 9 boeken (10 als je de laatste twee delen van The Lord of the Rings los telt). Het aantal films dat ik heb gezien? Nul. Deze maand heb ik wel wat meer tv-series gezien, dus zo erg is dat ook weer niet.

Boeken


The Dark Fantastic: Race and the Imagination from Harry Potter to the Hunger Games
(2019) van Ebony Elizabeth Thomas - 4/5 sterren
Ik begon de maand met een academisch non-fictie boek over de representatie van zwarte meisjes in populaire Young Adult-films en -tv-series. Het boek bestaat uit vijf hoofdstukken, waaronder de introductie, en 'vier' hoofdstukken over vier verschillende personages. Ik zeg 'vier', omdat het laatste hoofdstuk meer een conclusie is van het hele boek en niet net zo diep op het personage ingaat als de drie eerdere hoofdstukken. Mijn favoriete hoofdstuk was dat over Rue van The Hunger Games (2012), waarin Thomas toont hoe het boek en de film van elkaar verschillen als het op ras komt. Door Thomas' analyse kwam ik erachter hoe het boek van The Hunger Games (2008) ontzettend veel subtiele verwijzingen en details heeft. Superinteressant. De andere twee hoofdstukken, over Gwen van Merlin (2008-2012)  en Bonnie van The Vampire Diaries (2009-2017) waren ook fascinerend, maar minder boeiend, omdat ik beide series niet heb gezien. Het laatste hoofdstuk, waar ik naar uitkeek, was teleurstellend. Het zou over een specifiek personage gaan waar meestal geen focus op wordt gelegd, maar ging helaas meer over een ander personage, en was zoals ik al zei niet zo gedetailleerd als de eerdere drie hoofdstukken. Hoe dan ook is dit boek een echte aanrader. Zeker als je fan bent van (een of meerdere van) de vier fandoms die geanalyseerd worden, en als je meer wilt weten over de representatie van zwarte meisjes in pop culture.


Het voornemen van de muis (2017) van Toon Tellegen - 2/5 sterren
Toon Tellegen is een auteur waar ik nooit iets van heb gelezen, op een paar voorlezingen van een vader van een basisschoolklasgenoot na. Op de Online Bibliotheek zag ik dat dit luisterboek te leen was, dus ik was onmiddellijk benieuwd (zeker ook omdat er een muis op de kaft stond). Helaas was dit boek niet voor mij bedoeld. Het was erg saai, ondanks dat het maar twee en een half uur duurt en uit hele korte hoofdstukken bestaat. Of ik iets anders ga lezen van Tellegen? Waarschijnlijk niet.


The Two Towers (1954) en The Return of the King (1955) van J.R.R. Tolkien - 3/5 sterren
Ik kan nu eindelijk zeggen dat ik The Lord of the Rings helemaal heb gelezen. Hoera! Helaas ben ik geen fan, hoewel ik dat wel graag gewild had. Het boek was gewoon niet echt boeiend. Het komt denk ik voornamelijk doordat ik de films heb gezien en daardoor het verhaal al kende. Het was wel leuk om te zien wat anders was dan in de films, maar verder? Meh. Conclusie: ik vind de films leuk, maar het boek niet. Wellicht dat ik ooit nog Tolkiens vertalingen van Oud Engelse gedichten lees, maar verder ben ik wel klaar met Midden-Aarde.


IK. Notes to My Future Self (2014) van R. Shove/Rhiannon Shove - 3/5 sterren
Iedereen die bij YALFest 2019 is geweest heeft zoals ik een exemplaar gekregen van IK. Het duurde even voordat ik het helemaal vol had geschreven, want ik ben nu pas klaar (ik begon in april 2019). Over het algemeen was het wel leuk om in te vullen, maar het was ook een beetje saai, omdat ik sommige antwoorden gewoon echt niet wist. 


The French Lieutenant's Woman (1969) van John Fowles - 3/5 sterren
Dit boek is een beetje pretentieus. Er zijn zo veel verwijzingen naar literaire werken en de oudheid, dat je als je ze niet kent, er waarschijnlijk al snel aan ergert. Ik heb het geluk gehad op de universiteit over de verwijzingen te hebben geleerd, dus had ik niet al te veel moeite om ze te begrijpen. Maar tjonge! Het waren er echt veel. Het was redelijk leuk om te lezen, al vind ik het niet super geweldig. 


Howl's Moving Castle (1986) van Diana Wynne Jones - 5/5 sterren
Ik wil dit boek al jaren lezen en wat ben ik blij dat ik dat eindelijk heb gedaan (ik mocht het lenen van een vriendin). Howl's Moving Castle is een prachtig, magisch verhaal en verassend genoeg erg gedetailleerd. De personages zijn super, het verhaal is geweldig en ik ben fan. Nu nog de film kijken (en de vervolgen lezen?) en dan ben ik helemaal klaar.


Maurice (1913-1914/1971) van E.M. Forster - 3/5 sterren
Maurice verscheen nadat E.M. Forster was overleden, dus helaas heeft hij nooit gezien dat dit boek op de markt is gebracht. Ik vraag me af wat hij zou hebben gedacht als hij erachter kwam dat we dit boek nu gewoon in de winkel kunnen kopen en kunnen lezen. Ik vloog door het eerste deel heen, en kwam toen een beetje vast te zitten in het tweede deel, omdat het verhaal een andere wending krijgt (het speelt zich niet meer af op Cambridge). Ondanks dat was het een erg boeiend verhaal, zeker als je je bedenkt dat het in 1913-1914 is geschreven. Dit is zeker een aanrader als je LHBT+-klassiekers wilt lezen. 


What Maisie Knew (1897) van Henry James - 2/5 sterren
Meh. De personages waren een beetje (heel erg) irritant, en aangezien er verder niet zo veel in het verhaal gebeurt, was er niet echt iets om leuk te vinden. Het enige dat nog leuk was, was dat er ergens "the turn of the screw" staat. Haha. Ha. 


Het komt niet vaak voor dat ik mij oud voel, maar dit boek zorgde ervoor dat ik mij oud voelde. Dit boek is voornamelijk gericht op jongeren, en dat is goed te merken. Ik ben in ieder geval blij dat What's the T? bestaat en dat jongeren het kunnen lezen. Het is niet al te moeilijk geschreven en het bevat veel informatie, waardoor het een perfect boek is om te gebruiken als gids. Helaas heeft dit boek op dit moment abnormaal weinig beoordelingen op Goodreads, dus kom op! Lees dit boek! Een klein minpuntje is dat de focus heel erg op het Verenigd Koninkrijk gelegd wordt, maar dat is niet zo verrassend, aangezien Juno Dawson uit Engeland komt en natuurlijk alleen bekend is met het Britse systeem.

TV-series


The Haunting of Bly Manor (2020) - 4.5/5 sterren
Hoewel ik geen fan ben van The Turn of the Screw (1898) vind ik de adaptaties wel erg leuk. The Haunting of Bly Manor is net zoals The Haunting of Hill House (2018) lichtjes gebaseerd op het oorspronkelijke verhaal, en moderniseert het op een originele manier. Ik ben blij dat ze niet op de originele verhalen lijken, want er zijn al genoeg adaptaties die dat wel doen. Net zoals seizoen 1 ligt de focus van The Haunting of Bly Manor niet honderd procent op het horror-element, wat erg fijn is, omdat er daardoor wat meer diepgang in het verhaal zit. Het was fascinerend om te zien welke elementen de makers uit Henry James' novelle hebben gehaald en hebben aangepast. Dit is een geniale serie en ik raad het van harte aan.


Doctor Who seizoen 2 (2006) - 3/5 sterren
Vorig jaar begon ik dit seizoen te kijken en ik heb het nu pas af. Oeps. Door die lange pauze was ik vergeten waar de eerste helft van dit seizoen over ging, dus duurde het even voordat ik weer in het verhaal zat. Hoe dan ook, het was leuk en grappig, en ik ben benieuwd hoe seizoen 3 zal zijn. 


Doctor Who: The Runaway Bride (25 december 2006) - 4/5 sterren
Dit is de kerstspecial van seizoen 3 en introduceert Donna, wat erg verwarrend is, aangezien zij pas in seizoen 4 de companion is. Het was in ieder geval een leuke aflevering (maar ook een beetje raar). Ik kijk uit naar seizoen 4, aangezien ik mij af vraag hoe Donna is als officiële companion.

Wat heb jij in februari gelezen en gezien?

Reacties

Populaire posts