Mijn recente obsessie met animatie-series

Sinds ik eind mei Voltron: Legendary Defender begon te kijken lijkt het alsof ik geobsedeerd ben geraakt met animatie-series. Hiermee bedoel ik anime, maar ook cartoons uit de VS. Laat ik maar even uitleggen waarom, en waarom ik jullie aanraad om deze series ook te kijken.

Ik weet nog dat ik vorig jaar in december een e-mail kreeg van Crunchyroll over de beste anime-series van dat jaar en dat ik klikte op een kopje dat Yuri!!! on Ice heette, omdat ik benieuwd was waar het over ging (ik had het super vaak langs zien komen op Instagram, omdat het toen populair was). Toen laadde de eerste aflevering meteen, dus besloot ik het te kijken. En zo keek ik het eerste seizoen en kwamen Death Note en AJIN: Demi-Human aan de beurt.

Dit waren niet de eerste anime-series die ik heb gezien. Jaren terug, toen ik nog op de basisschool zat had ik Vampire Knight gekeken, en in de brugklas had ik het eerste seizoen van Shugo Chara gezien. Door Yuri!!! on Ice heb ik anime eigenlijk 'herontdekt'. Dus, wat was mijn punt ook alweer?

O ja, na Voltron begon ik Rick and Morty te kijken, keek ik Gravity Falls af, heb ik Haikyu-!! ge-binge watched en ben ik nu geobsedeerd met Steins; Gate. Dat is de reden van deze blogpost: Steins; Gate. Deze serie is zo goed, maar o zo verslavend. Waarom?

De reden dat ik steeds meer animatie-series ben gaan kijken en steeds minder 'mensen'-series is omdat de afleveringen van animatie-series maar twintig minuten duren. Series met 'echte' mensen hebben altijd afleveringen die meer dan veertig minuten duren (hiermee bedoel ik series als Game of Thrones, Stranger Things en Sherlock). Moet ik nog meer zeggen?

Hier dus een paar redenen voor jou om (meer) anime/cartoons te kijken.

1. De afleveringen duren maar twintig minuten.
Zoals ik net zei duren de afleveringen niet zo lang vergeleken met afleveringen van series met 'echte' mensen. Riverdale duurt bijvoorbeeld 43 minuten per aflevering, wat precies het dubbele is van een animatie-aflevering. Zo heb je meer tijd over. Of niet, als je daarna een andere serie besluit te kijken.

2. Ze zijn minder goor als je het vergelijkt met goor in series met 'echte' mensen.
Rick and Morty kan soms redelijk goor worden, maar doordat het geanimeerd is, is het niet zo smerig als in American Horror Story. Of denk aan Attack on Titan! Al kan dat ook redelijk smerig worden. Het is in ieder nog steeds minder dan als het met 'echte' mensen is.

3. Er zijn ontzettend veel genres over ontzettend veel onderwerpen.
Heb je zin in een serie over voedsel? Dat kan. Food Wars gaat over voedsel. Heb je zin in vampiers? Dan is Vampire Knight iets voor je. Of wil je juist gewoon even nergens aan denken? Er zijn talloze series over sport. Free!, Haikyu-!! en Yuri!!! on Ice zijn daar goede voorbeelden van. Of je wil je juist iets grappigs met veel verwijzingen naar pop culture? Dan is Rick and Morty iets voor je. In principe kun je van alles vinden, iets wat niet altijd kan bij series met 'echte' mensen.

4. Verschillende tekenstijlen.
Iets wat animatie kan is mensen op verschillende manieren tekenen. Heb je even geen zin om naar echte mensen te kijken? Dan kun je kijken naar 'perfecte' anime-personages. Of heb je zin om te kijken naar series met wezens die geen mensen zijn? Kijk dan Adventure Time. Of wil je naar schattige dingen kijken? Alles van Studio Ghibli is dan een aanrader.

5. Je kunt een nieuwe taal leren.
Oké, deze is een beetje vergezocht, maar je leert wel een paar Japanse woorden als je anime kijkt. Of juist Engelse woorden als je cartoons kijkt, al doe je dat ook als je tv-series met 'echte' mensen kijkt.

Hier zijn dus vijf redenen waarom je anime en cartoons zou moeten kijken. Ik wil niet zeggen dat je geen series moet kijken met 'echte' mensen, want die zijn ook heel leuk. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van Stranger Things, Sherlock en Black Mirror, drie series die ik aan iedereen aanraad. Of Westworld. Die is ook fantastisch.

Voor degenen die niet weten bij welke anime ze moeten beginnen: Death Note is geweldig. Al ben ik niet echt een anime-kenner, dus misschien zijn er wel betere waarmee je kunt beginnen. Maar deze heeft mij er van overtuigd om verder te kijken.

Kijk jij anime/cartoons?

Reacties

Populaire posts