Recensie: Interactive Introverts

Titel: Interactive Introverts
Door: Dan Howell & Phil Lester
Cast: Dan Howell & Phil Lester
Te zien in: RAI Amsterdam (2 juni, middag en avond)
Duur: 2,5 uur (inclusief pauze)
Cijfer: 9,5 of 5/5 sterren

Dan and Phil present their new stage show - Interactive Introverts. Two Internet dwelling, insecure nerds standing under the spotlight to give the people what they want: an epic interactive experience of rants, roasts, battles, stories and surprises that will make you laugh, cry, cringe and puts the audience in control unlike anything before!

Dan en Phil zijn in principe mijn enige favoriete YouTubers (als je BookTube niet meetelt), dus toen ze vorig jaar op tien november bekend maakten dat ze op een tour zouden gaan en deze keer ook naar Nederland zouden gaan (bij The Amazing Tour is Not on Fire gingen ze naar Europa maar kon je ze alleen maar zien in Dublin, Berlijn en Stockholm...) was ik ontzettend blij. De enige problemen waren dat ik heel graag VIP-kaarten wilde hebben, ik een halfjaar moest wachten en ik vlak daarvoor mijn eindexamens zou hebben. Hoe dan ook, ik bemachtigde een VIP-ticket, de tijd ging vliegensvlug voorbij en voordat ik het wist was het 2 juni 2018. DE DAG.


Aangezien ik met een vriendin naar Interactive Introverts ging, moesten we al vroeg op het station afspreken om naar Amsterdam te reizen. De show zou twee keer in Nederland opgevoerd worden; een keer in de middag en een keer in de avond. Wij hadden kaartjes voor de middagshow en aangezien we ook nog VIP waren, moesten we om tien uur al bij de RAI zijn. Binnengekomen schreven we eerst iets op in het gastenboek om daarna in de rij te staan voor de Meet & Greet.


Ik was onzettend zenuwachtig, omdat ik normaal gesproken bij schrijvers heel awkward ben en nooit weet wat ik moet zeggen. Gelukkig hadden Dan en Phil (?) muziek aangezet. Toevallig hadden we het net over Lin-Manuel Miranda toen we plotseling We Know the Way hoorden van Moana, hét nummer waarin LMM in meezingt!


En toen was het tijd om Dan en Phil te ontmoeten. Helaas hebben we niet het moment gefilmd toen we hen ontmoetten, maar we hebben wel een aantal foto's gemaakt, onze boeken laten signeren en... eigenlijk was dat het. O ja, en we hebben ze een knuffel gegeven, want dat doen ze altijd. Ik weet niet of alle YouTubers dat doen of dat het iets van Dan en Phil is, maar goed, dat is dus wat de Meet & Greet inhield. Sommige mensen gingen trouwens huilen, wat ik niet echt snap, want Dan en Phil zijn ook maar mensen en huilen verandert niet echt iets?


Daarna wachtten we een hele tijd, totdat we weer in de rij moesten staan, maar deze keer voor de goodiebag. Hiervoor was ik helaas al gespoild door Instagram, maar het was nog steeds leuk om de goodies in het echt te zien en in handen te krijgen.


Niet lang daarna zagen we dat de merch op de verkooptafels werd gezet, maar kregen we te horen dat het pas in de pauze werd verkocht. Ach ja, tijd genoeg, dachten we, dus konden we weer wachten, tot het half twee was. Dat was het moment dat de deuren van de zaal opengingen en we naar binnen mochten voor de show.

De set was ontzettend cool om te zien, maar op een gegeven moment gingen er allemaal mensen naar voren om recht voor het podium een foto te maken. Sorry, maar ik maak liever foto's van de set zonder dat daar allemaal mensen voor staan. Gelukkig waren we best wel vroeg naar binnen gegaan en zaten we redelijk vooraan, dus heb ik die foto's kunnen maken. Tegelijkertijd was er een playlist te horen en o jee, wat een playlist was het. Voorbeelden van nummers waren: Sanctify - Years & Years (geweldig), Greenlight - Lorde (oké), Lady Door Remix (niet oké), Mic Drop - BTS (helemaal niet oké), Say Amen (Saturday Night) - Panic! at the Disco (helemaal geweldig) en The Black Parade - My Chemical Romance (geweldig).


Na The Black Parade begon Interactive Introverts in het echt. Terwijl TATINOF echt om een verhaal draaide waarbij maar bij een paar momenten het publiek werd betrokken bij de show (TATINOF is voor tien euro op YouTube RED te zien), is bestaat II voornamelijk uit deelnames van het publiek. Niet dat er plotseling een spot op je wordt geschenen en je naar voren moet komen, maar op een moderne manier, via het internet. Een tijdje geleden zetten Dan en Phil op de website van hun tour een linkje naar een pagina waardoor je als toeschouwer (of niet) via vragen en stellingen je mening kon geven over bepaalde dingen die tijdens de show gebruikt zouden worden. Erg origineel en modern gedaan dus, al weet ik niet of dit de eerste tour is die zulke shows geeft.

Door middel van een vast schema wisten Dan en Phil al wat er allemaal ging gebeuren, maar wat de inhoud daarvan was werd door ons bepaald en dat leidde tot grappige dingen.

Spoilers alert.

Zo hadden ze het eerst over Amsterdam en wat ze daarvan vonden (gevaarlijk, al die fietsen), legden ze uit waarom hun show zo heette en wat een introvert precies was, deden ze een aantal dingen die ze niet zouden doen tijdens de show, maar omdat ze het niet zouden doen, werd het toch gedaan, speelden ze Truth Bombs, speelden ze een simulatiespel waarbij het publiek moest gillen als ze een bepaald antwoord wilden, moest het publiek kiezen welke hond Dan en Phil moesten nemen en moest het publiek raden wat er in de doos zat die vanonder Dans bed kwam, waarbij een bal het publiek in werd gegooid en dat eigenlijk het meest interactieve was van de hele show als het om fysieke interactiviteit ging. Al laatste werd er verwezen naar de website waar iedereen had moeten kiezen wie er geofferd moest worden. Wie het was? Dat zagen we na de pauze.

Tijdens de pauze gingen we in de rij staan om wat merch te kopen, toen we erachter kwam dat het alleen contant kon. Helaas had ik maar vijfentwintig euro mee (ik wilde graag de hoodie en die was veertig euro), maar gelukkig had de vriendin met wie ik ging vijftig euro mee en wilde ze alleen de plushies, dus konden we de merch toch kopen. Eigenlijk wilde ik ook de plushies kopen, maar dat kon niet, dus ik ben van plan om ze te bestellen als de II-merch wordt verkocht op Dan en Phil's webshop. Het nadeel daarvan is dat ze snel uitverkocht kunnen zijn of helemaal niet worden verkocht op de website, en dat ik als ik het wil kopen, moet wachten tot september, omdat de tour dan pas is afgelopen. Ach ja, ik heb in ieder geval de hoodie, dus ik ben niet helemaal merchloos.


Toen de pauze was afgelopen gingen we weer zitten in de zaal, hoorden we The Final Countdown van Europe en What About Us van P!nk, waarna de show weer verder ging. Het begon met een rad die naar voren kwam waar degene zat die geofferd werd en dat was... Dan! Phil moest toen met een katapult, pijl en boog en machinegeweer op hem richten, maar miste elke keer. Helaas.

Omdat Phil altijd wordt gezien als een engel en Dan als het tegenovergestelde, speelden ze hierna een spel waarbij Phil de duivel werd en Dan de engel (Wholesome Howell!), waarbij ze goede en slechte dingen kregen te horen en die slecht en goed moesten maken. Hilarisch. Kill me, meteor daddy. Oeps, dat klinkt raar zonder context. Na dit spel was het tijd voor Dan vs. Phil, maar dan met elektrische schokken. Wie won? Dan, uiteraard. Van alle shows was het op dit moment tien vs. acht overwinningen met Dan als winnaar.

Als laatste was het tijd voor de Interactive Introverts Golden Awards waarbij de meest verveelde ouder werd gekozen, de meest coole huisdier verkleed als Dan of Phil en dingen die de fans wilden dat Dan en Phil ze deden: Phil's Diss Track, Dan die piano speelt, een non-stop livestream van Dan en Phil waarbij ze hun hele levensverhaal vertelden of een filmpje van een hond die helemaal niets te maken had met Dan en Phil. Welke won? De laatste, natuurlijk. Maar niet alleen dat. Toen stelden ze voor of het niet beter was om ook andere dingen van die lijst te doen en ja hoor, daar kwam Phil's Diss Track, die stukken beter is dan Dan's Diss Track. En Dan die piano speelde. En Dan en Phil die samen opnieuw een eindnummer zongen. Cringe-y, maar leuk en emotioneel. Ik kan daar niets aandoen. Ik word altijd emotioneel van laatste nummers. Niet dat ik daarbij moet huilen, maar dat ik een leegte voel in mijn hart, omdat het voorbij is en ik de show nooit meer live zal zijn. (Dan heb ik het niet alleen over deze show, maar over musicals en alles in het algemeen.)

Laat in ieder geval zeggen dat het eindnummer fantastisch was en stukken beter dan The Internet is Here en ik nog steeds verdrietig ben dat ik Dan en Phil nooit meer zal zien en dat ik nog steeds boos op mezelf ben dat ik niet tien euro meer heb meegenomen, omdat ik dan die stomme plushies had kunnen kopen. Urgh.

Voor iedere Dan en Phil-fan zou dit een spectaculaire en grappige show zijn geweest, al denk ik niet dat je veel zou begrijpen als je hun filmpjes niet echt kent, want bijna alles was een verwijzing naar Dan en Phil's verleden (inclusief 1 juni).

Ben je tot hier gekomen met het lezen van deze recensie? Ontzettend bedankt! Het is namelijk niet echt een recensie, maar meer hoe ik het ervaarde. Ach ja. Ik ben in ieder geval heel erg dankbaar dat ik in deze tijd mag leven, Interactive Introverts in Nederland te zien was, ik kaartjes ervoor heb kunnen krijgen en ik vrienden heb die naar dit soort shows wilden gaan (dit staat in het meervoud, omdat ik het in het algemeen bedoel, maar eigenlijk moet het enkelvoud zijn).

Ik weet dat de fans van Dan en Phil vaak gestereotypeerd worden als twaalfjarige schreeuwerige meisjes, en dat is niet waar. Dat van schreeuwerige meisjes wel, maar niet iedereen is zo. Ik zeker niet. Waarom zou je überhaupt gillen als je een beroemd persoon ziet?

Nou, dan ga ik nu alvast sparen voor mijn grote Dan en Phil-merch-bestelling van september, want anders ben ik echt blut.

Ben jij naar Interactive Introverts gegaan?

Reacties

  1. Heel jammer dat ik niet kon gaan, maar fijn dat je het leuk vond!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts