Recensie: Dirk Gently's Holistic Detective Agency Seizoen 1

Titel: Dirk Gently's Holistic Detective Agency
Gecreëerd door: Max Landis
Gebaseerd op: Dirk Gently's Holistic Detective Agency van Douglas Adams
Acteurs: Samuel Barnett, Elijah Wood, Hannah Marks
Seizoen: 1
Afleveringen: 8
Genre: Comedy, Sci-Fi
Verschenen: 2016
Duur: 42 minuten per aflevering (duh, want 42 is het antwoord op alles)
Cijfer: 9,0 of 5/5 sterren

Centers on the titular holistic detective who investigates cases involving the supernatural. Based on the "Dirk Gently's Holistic Detective Agency" novel series, written by Douglas Adams and published by Simon and Schuster in 1987. (IMDb.com)

In een opwelling besloot ik om Dirk Gently's Holistic Detective Agency te kijken. Nou ja, dat is niet helemaal waar, want ik had zin in iets korts (eigenlijk heb ik nooit zin in een lange tv-serie) en mijn interesse in deze serie was aangewakkerd nadat ik ontdekte dat het gebaseerd was op een boek van Douglas Adams, de schrijver van The Hitchhikers Guide to the Galaxy, een boek dat ik heel graag wil lezen. En zo heb ik deze serie in één week uitgekeken. Voor sommigen is dat lang, maar voor mij? Neuh.

Dirk Gently's Holistic Detective Agency lijkt op het eerste gezicht heel erg op Sherlock (of gewoon Sherlock Holmes in het algemeen), omdat er één detective is en één assistent. O, en dat er niet zo veel afleveringen zijn. Daar is niets van waar. Er zijn namelijk meerdere hoofdpersonen en dus niet alleen Dirk (al lijkt dat wel zo door de titel), het is ontzettend hilarisch (Sherlock is o zo serieus) en het belangrijkste van alles: holisme speelt een heel erg belangrijke rol in het verhaal (vandaar de titel). Als je niet weet wat holisme is: dat is volgens Dirk: 'The interconnectedness of everything.' Oftewel, alles is verbonden met elkaar. En dat is eigenlijk alles wat je moet weten over deze serie, boek en weet ik veel wat.

Ik ben heel wat raars gewend (ahem, ik heb Rick and Morty gezien), maar ook ik moest even wennen wat er allemaal gebeurde in de eerste paar afleveringen. Uiteindelijk begreep ik alles (het wordt in de laatste aflevering allemaal duidelijk), dus was dat niet zo erg, maar ik snap het wel als sommigen dit niet zo fantastisch vonden.

Of het lijkt op het boek? Geen idee. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar volgens de recensies op IMDb.com lijkt deze serie totaal niet op het boek. Oké. Ik heb nooit iets van Douglas Adams gelezen, dus ik kan ook niet zeggen dat ik dat verwacht had, maar eigenlijk had ik dat wel verwacht, dat de serie niet op het boek zou lijken. Ik bedoel, kijk eens naar Shadowhunters. Die lijkt totaal niet op het boek.

Dus, wat vond ik van deze serie? Het was grappig (lees: heel erg grappig), slim (alles paste in elkaar, tenzij ik iets over het hoofd heb gezien), absurd maar logisch (daar houd ik van), origineel (het idee is vast ooit ergens anders gebruikt, maar ik ken dat andere dan niet), erg goed geacteerd (haha, Samuel Barnett is ge-wel-dig) en verder kan ik niets meer bedenken dan dat het fantastisch is. O ja, en ik ben erachter gekomen dat Elijah Wood Amerikaans was. Stomme Lord of the Rings! Door jou dacht ik dat hij Brits was! (Zo dacht ik ook dat Peter Dinklage Brits was door Game of Thrones en dat Sean Bean Amerikaans was terwijl hij Brits is.)

Raad ik je Dirk Gently's Holistic Detective Agency aan? Jazeker! Het is me trouwens opgevallen dat ik nauwelijks iemand over deze serie heb horen praten, wat erg jammer is. Nou ja. Als je fan bent van Rick and Morty denk ik dat je dit ook leuk gaat vinden (al is dat meer omdat die ook erg absurd is), en als je zin hebt om Elijah Wood als een andere personage te zien dan Frodo of als een zing-dans-mens in een kinderprogramma (dat filmpje verdient een Oscar), maar in principe raad ik het aan iedereen aan. O, en als je zin hebt om iets te kijken waar je de hele tijd 'wtf' bij zegt, maar dan op een positieve manier. Ik heb ondertussen de trailer gezien van seizoen twee en ik kan niet wachten! En ook niet op Stranger Things trouwens, maar daar gaat het hier niet over.

Heb jij Dirk Gently's Holistic Detective Agency gezien?

Reacties

Populaire posts