De boeken van Alice Oseman - wat is de beste volgorde?


Enkele dagen geleden verscheen Alice Osemans nieuwste book Loveless! Hoewel ik van plan was om dit artikel eerder te posten, heb ik dat uiteindelijk niet gedaan. Ach ja. Nu is ook goed, hoop ik. Vergelijkbaar met de boeken van Rick Riordan stellen veel mensen vaak de vraag wat de "beste" volgorde is om Alice Osemans boeken en verhalen te lezen. Ze spelen zich namelijk allemaal af in hetzelfde "universum" (oftewel, de Osemanverse). Dit is te zien aan de easter eggs die in bijna alle boeken zitten. Zo hebben sommige personages een cameo, of wordt er bijvoorbeeld verwezen naar Universe City, de podcast die in Radio Silence voorkomt, en The Ark, de boyband van I Was Born For This.


Nu is het zo dat de boeken (naast Heartstopper) allemaal los te lezen zijn. Heb je bijvoorbeeld geen zin in Solitaire, maar wel in Loveless? Dat is gewoon mogelijk. Je mist dan alleen een paar kleine verwijzingen, maar dat was het ook wel. (In dit geval zijn dat twee verwijzingen, maar die zijn van Radio Silence en I Was Born For This, dus zou je het sowieso hebben gemist als je alleen Solitaire had gelezen, haha.) Bij Heartstopper zou ik wel gewoon bij deel 1 beginnen, aangezien alle delen samen één groot verhaal zijn.

Mijn persoonlijke favoriete volgorde is die op uitgeefdatum. Je mist dan geen verwijzingen en ziet meteen hoe Alice Oseman zich als schrijver heeft ontwikkeld.

Volgorde van uitgeefdatum:
 1. Solitaire
 2. Nick and Charlie
 3. This Winter
 4. Radio Silence
 5. I Was Born For This
 6. Heartstopper Vol. 1
 7. Heartstopper Vol. 2
 8. Heartstopper Vol. 3
 9. Loveless
 10. Hearstopper Vol. 4 (Nog niet verschenen)
 11. Heartstopper Vol. 5 (Nog niet verschenen)
 • Heartstopper begon oorspronkelijk als een webcomic in 2016, en is sinds 2019 fysiek te koop. De fysieke boeken zijn verdeeld per hoofdstuk, omdat de boeken anders te dik zouden zijn. Deel 1 bevat de eerste twee hoofdstukken, deel 2 bevat hoofdstuk drie, en deel 3 bevat hoofdstuk vier. 
 • Alle boeken hebben fysieke exemplaren. "Nick and Charlie" en "This Winter" verschenen oorspronkelijk als e-books, en zijn sinds augustus en oktober 2020 fysiek te kopen.
 • Er bestaan meerdere mini-comics die te lezen zijn op Tapas/Webtoons/Tumblr, of in "Heartstopper: The Mini-Comics" (maar die bevat niet álle mini-comics). Laatstgenoemde is alleen verkrijgbaar in Alice Osemans webshop. Er is ook een Detroit: Become Human AU van Heartstopper. Deze heet Heartstopper: Become Human.
 • Er bestaat een Heartstopper Colouring Book voor de geïnteresseerden.

Als de boeken op chronologische volgorde worden gezet, krijg je iets als dit:

Volgorde van chronologie:
 1. Heartstopper Vol. 1 
 2. Heartstopper Vol. 2
 3. Heartstopper Vol. 3
 4. Heartstopper Vol. 4 (? - nog niet verschenen)
 5. Solitaire
 6. This Winter
 7. Nick and Charlie
 8. Radio Silence
 9. I Was Born For This
 10. Loveless
Hiernaast heeft Alice Oseman ook nog voor de lol een aantal korte verhalen geschreven die gratis op het internet te lezen zijn. Er is geen specifieke volgorde, maar het is wel fijn om de boeken gelezen te hebben waar de personages uit komen.

Volgorde van "uitgeef"datum korte verhalen:
 1. Party Girls (na Solitaire en Radio Silence; headcanon over Becky en Raine) (Blogspot)
 2. Jane and Julio (na Solitaire en/of Heartstopper; over hoe Charlie en Tori's ouders elkaar ontmoetten) (Tumblr)
 3. Meeting Lister (na I Was Born For This; over hoe The Ark werd gevormd) (Tumblr)
 4. The Calvin Klein Story (na I Was Born For This; kort verhaal geïnspireerd door Shawn Mendes' Calvin Klein fotoshoot) (LET OP: Dit verhaal kun je nu alleen lezen als je een Tumblr-account hebt.)
 5. I Was Born to Bake (na I Was Born For This; over The Ark die meedoet met The Great Celebrity Bake Off van The Great British Bake Off) (Tumblr)
EDIT: Alice Oseman heeft een deel van de verhalen ter verduidelijking op haar website gezet in plaats van naar Tumblr te verwijzen. Deze heb ik in deze blogpost allemaal geüpdate. De oorspronkelijke links heb ik achter de beschrijving gezet. Het enige verhaal dat niet op haar website staat ("The Calvin Klein Story") is nu alleen met een Tumblr-account te lezen. 

Helemaal chronologisch wordt dan (ongeveer): 
 1. Jane and Julio
 2. Meeting Lister
 3. Heartstopper Vol. 1
 4. Heartstopper Vol. 2
 5. Heartstopper Vol. 3
 6. Hearstopper Vol. 4 (? - nog niet verschenen)
 7. Solitaire
 8. This Winter
 9. Nick and Charlie
 10. Radio Silence
 11. Party Girls
 12. I Was Born to Bake
 13. I Was Born For This
 14. The Calvin Klein Story (LET OP: Dit verhaal kun je nu alleen lezen als je een Tumblr-account hebt.)
 15. Loveless
Deze volgorde raad ik niet aan als je nog nooit iets van Alice Oseman hebt gelezen, aangezien het begint bij de bonusverhalen. 

Nogmaals, deze volgordes zijn er alleen maar om de volgorde van uitgeefdatum en chronologie wat duidelijker te maken. Zelf heb ik het namelijk niet zo gelezen. Ik begon met Heartstopper op Tapas, las toen Radio Silence, "Meeting Lister", I Was Born For ThisSolitaire, enzovoorts... Een beetje door elkaar heen dus, waardoor ik sommige verhalen ("Meeting Lister", *kuch kuch*) meerdere keren heb moeten lezen omdat ik de personages de eerste keer niet kende en dus weer was vergeten hoe het verhaal ging. Dit jaar heb ik alles herlezen op de volgorde van uitgeefdatum, wat erg fijn was. 

Conclusie: als je alles wil lezen en een specifieke volgorde wil aanhouden raad ik die van uitgeefdatum aan.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts