Het eerste hoofdstuk van The Empty Grave

Gisteren uploadde Jonathan Stroud het eerste hoofdstuk van het vijfde en laatste deel van de Lockwood & Co. serie op zijn blog. Als je deze serie niet kent: het eerste deel heet The Screaming Staircase (oftewel De Schreeuwende Wenteltrap) en het is een mix tussen Sherlock Holmes, Supernatural en Ghostbusters, maar dan als een middle grade-serie en alleen met geesten. O, en Rick Riordan, de schrijver van Percy Jackson, heeft een quote op de boeken staan.

33295236

Vandaag ga ik het eerste hoofdstuk van The Empty Grave bespreken, dus als je The Creeping Shadow (deel vier) niet hebt gelezen, zou ik dit niet lezen als je niet gespoild wilt worden. En het is natuurlijk ook handig als je het eerste hoofdstuk hebt gelezen. Duh.

Het hoofdstuk begint zoals de eerdere boeken bij het heden, terwijl Lucy terugkijkt naar wat er allemaal is gebeurd. Als we nog in het heden zijn, vertelt ze dit.
"Our Black Casebook has since been copied and filed away in the National Archives in the new Anthony Lockwood Gallery. The good news  about that is you don't have to negotiate the crushed crisps in the pages of the original if you want to know the details of each job. The bad news? Not every case is in there. There's one that was simply too terrible to be written down at all."
Er is een Anthony Lockwood Gallery. Wat betekent dat? Zou dit betekenen dat Lockwood sterft en er daarom een galerij in zijn naam wordt gemaakt? Of is het gewoon omdat hij zo belangrijk is en een held is? En dan de laatste zin. "There's one that was simply too terrible to be written down at all." Ik ben er heel erg zeker van dat hier het boek over gaat. Nou ja, het is zeer onwaarschijnlijk dat het boek daar níét over gaat. De volgende zin zegt hier wat meer over.
"You know how it ended. Everyone does. The city was already full of it on that last cruel morning, with the rubble of Fittes House still steaming around the bodies of the lost. But the beginning? No. That's not yet public knowledge. For the hidden story of murder, conspiracy, betrayal - yes, and ghosts - you need the account of one who survived it. For that, you have come to me."
De zaak eindigt vreselijk. Fittes House wordt blijkbaar vernield, want er is alleen nog maar puin over, en er sterven veel mensen in het huis. Wie sterven er? Wie vernielt het? De zin die hierna komt zegt ook al veel over het verhaal. "For the hidden story of murder, conspiracy, betrayal - yes, and ghosts - you need the account of one who survived it. For that, you have come to me." Er wordt een moord (of meerdere?) gepleegd (op wie en door wie?), er is een samenzwering (tussen wie?), verraad (wie worden er verraden, en nogmaals, door wie?) en geesten (maar dat is logisch, want de hele serie gaat al over geesten). Het laatste stukje vertelt ons dat Lucy dit hele gebeuren gaat overleven. Maar wie zullen er sterven?

De rest van het hoofdstuk gaat over het begin, twee maanden geleden, toen alles nog 'goed' was.

Veel mensen zijn van mening dat er een belangrijke personage gaat sterven. Wie dat is is nog maar de vraag, maar we weten al dat we Lucy weg kunnen strepen. Nu blijven er nog Lockwood, George, Holly en Kipps over (sommigen vonden dat Flo er ook bij hoorde, maar dat weet ik niet zo). In The Hollow Boy ziet Lucy een geest die Lockwoods dood 'voorspelt'. Maar gaat Lockwood ook echt dood? Als iedereen dat denkt is het toch minder waarschijnlijk, omdat het al zo logisch is?

Andere vragen waar ik graag een antwoord op wil krijgen in dit boek:

Wie is de schedel? In The Creeping Shadow kregen we eventjes de schedel te zien zoals die er waarschijnlijk uit had gezien toen hij nog leefde. We weten dat hij een slungelige tiener is met stekelig haar en zijn beroemde grijns, maar verder? Niets.

Hoe kan Marissa Fittes nog leven? De schedel vertelt Lucy dat Penelope en Marissa precies dezelfde persoon zijn, dus hoe kan het dat ze nog leeft? (Aangezien Marissa al lang dood zou moeten zijn.)

Hoe is de sluier tussen de wereld van de levenden en de wereld van de doden geopend? Hoe kan die gesloten worden? Dit is in principe de vraag waar het hele verhaal ongeveer over gaat. Het grappige is dat je in The Screaming Staircase dit helemaal niet afvraagt, maar gewoon aanneemt dat het een wereld is met geesten. In boek drie en vier kom je erachter dat er meer achter zit.

Wiens beeld zien we op de Americaanse cover van The Empty Grave? Speelt dit beeld een rol in het verhaal? Wie is het? Marissa Fittes?

33785205

Verder kan ik even geen vragen verzinnen, maar dit was ongeveer wat ik mij afvroeg na het lezen van The Creeping Shadow en het eerste hoofdstuk van The Empty Grave. O, en voor ik het vergeet: dit boek komt uit op 12 september 2017! Dus we moeten nog even wachten...

Verheug jij je ook op The Empty Grave?

Reacties

Populaire posts