Klassiekers: welke editie is beter?


Als je besluit om een klassieker te lezen, denk je misschien niet echt na over welke editie je wilt lezen. Nou ja, meestal wel qua covers, maar niet qua kwaliteit. Dat had ik in ieder geval voordat ik klassiekers begon te lezen en besloot te googelen hoe dat precies zat met die verschillende uitgevers en edities. Ik heb besloten om zelf maar ook een lijstje te maken met de edities waar ik een beetje ervaring mee heb (en dus van heb gelezen of in bezit heb). Let wel op dat ik met klassiekers voornamelijk Engelstalige klassiekers bedoel. Dit kunnen ook vertaalde werken zijn, maar die dan naar het Engels zijn vertaald. Van de Nederlandstalige klassiekers zijn er volgens mij maar een beperkt aantal edities beschikbaar, en aangezien ik maar een aantal klassiekers in het Nederlands heb gelezen, wil ik daar (nu) niets over zeggen.

Ik moet trouwens zeggen dat ik nooit de introducties of voorwoorden lees, dus ik kan helaas niet beoordelen welke edities betere introducties hebben. 

Volgorde van genoemde edities:
- Wordsworth Editions
- Penguin
    - Penguin Classics
    - Penguin Clothbounds
    - Penguin English Library
    - Penguin Essentials
    - Penguin Modern Classics
    - Penguin Little Black Classics / Penguin Modern
    - Penguin speciale edities
        - Legends from the Ancient North
        - Penguin Orange Collection
        - Penguin Deluxe Editions
        - Puffin in Bloom
- Oxford World Classics
- Norton Anthology
- Vintage Russian Classic Series
- Vintage / Virago / Penguin Popular Classics / Splinter Classic Lines

Wordsworth Editions 


Dit zijn de goedkoopste fysieke edities die te verkrijgen zijn (je hebt ook gratis e-books, maar die zijn, zoals de naam al zegt, niet fysiek). Als je niet veel geld wilt of kunt uitgeven aan klassiekers maar toch een fysieke versie wilt, is dit de ideale editie die je kunt krijgen, omdat ze erg goedkoop zijn: meestal zijn ze namelijk maar rond de twee tot vijf euro. Of ze goed zijn qua kwaliteit? Niet echt. Ten eerste hebben sommige boeken de lelijkste covers die je ooit kunt bedenken, al ligt het wel aan het boek, want sommige zijn wel te doen (zeker de covers die ze nu maken). Daarnaast is de opmaak in het boek zelf niet altijd even goed gedaan. Als er illustraties in staan, komen ze namelijk niet altijd overeen met het moment dat die scѐne gebeurt in het boek. Ook de pagina's waar de voetnoten naar verwijzen komen niet overeen met de pagina waar de voetnoot op staat. Als laatste is de extra informatie, zoals die van de voetnoten, erg gelimiteerd. Ze zeggen bijvoorbeeld meer iets over wat de archaïsche woorden betekenen dan wat de historische context is van een bepaalde scѐne. Boeit dit je allemaal niet en wil je de klassieker alleen maar voor de lol lezen zodat je weet wat het verhaal is? Dan is dit een prima editie om te lezen. Bovendien maakt Wordsworth soms bundels van de werken van een bepaalde schrijver, bijvoorbeeld van Virginia Woolf, die erg goedkoop zijn. Dan heb je én in één keer bijna alle werken van een schrijver, én niet veel geld besteed.


De voetnoten werken per heel boek en zijn becijferd. Achterin bij de 'Notes' staat op welke pagina de voetnoot staat, maar dit komt niet overeen met het daadwerkelijke paginanummer.
Het papier is wit-gelig.
Deze editie is alleen beschikbaar als paperback.

Pluspunten
- Goedkoop
- Groot aanbod
- Bevat voetnoeten
- Bevat een introductie
- Bevat soms illustraties
- Papier en kaft zijn van redelijk goede kwaliteit

Minpunten 
- Slechte opmaak
- Kans op erg lelijke covers 
- Slechte voetnootinformatie
- Niet geëdit
- Niet voor studenten

Penguin

Deze sectie is helemaal gewijd aan Penguin omdat er zo veel verschillende edities zijn en ze allemaal net wat anders zijn.

Penguin Classics


De Penguin Classics is een van de bekendste edities als het om klassiekers draait. Het heeft een gigantisch aanbod, de inhoud en de extra informatie zijn van goede kwaliteit, en de boeken zijn (meestal) niet al te duur. Daardoor is het prima te gebruiken voor studenten. 


De voetnoten zijn verdeeld per hoofdstuk en zijn becijferd. Bij een nieuw hoofdstuk begint de telling opnieuw.
De extra informatie die in het boek staan zijn meestal de chronologie van het leven van de auteur, de introductie, de lijst van secundaire bronnen, de appendix en de voetnoten.
De kleur van het papier is grijsachtig.
Deze editie is alleen beschikbaar als paperback.

Pluspunten 
- Groot aanbod
- Redelijk goedkoop
- Veel informatie 
- Bevat een introductie (oudere uitgaven soms niet)
- Bevat appendixen (oudere uitgaven soms niet)
- Geëdit

Minpunten 
- Kaft kan snel beschadigd raken
- Vlekken van vingers kunnen op de kaft blijven staan
- Niet altijd even mooie kaften (de afbeeldingen komen van schilderijen en foto's)
- Papier is een beetje dun

Penguin Clothbounds 


Als het goed is zijn deze edities qua inhoud precies hetzelfde als die van de Penguin Classics (ik heb het ooit een als cadeau gekocht, maar heb het zelf niet in bezit). Het enige verschil is de kaft. Het is niet alleen maar een hardcover, maar het is ook nog eens gemaakt van stof, waarop een motief is gedrukt. Daarnaast bevatten ze een ingenaaide lint die als boekenlegger dient.

Pluspunten
- Goede inhoudelijke kwaliteit 
- Steviger dan de Penguin Classics (het zijn hardcovers)
- Ingenaaide boekenlegger

Minpunten
- Duur
- Niet alles is nog verkrijgbaar

Penguin English Library 


De Penguin English Library hebben bijna precies dezelfde kaften als de Penguin Clothbounds, maar verder komt er (volgens mij) niets overeen. Ze zijn van goedkope kwaliteit en zijn daarom niet duur. Deze edities bevatten alleen het verhaal en hebben achterin een essay dat over het verhaal gaat. Ze zijn niet echt aan te raden voor studenten, maar wel als je ze voor de lol wilt lezen en een betere kwaliteit wilt dan Wordsworth.


Het papier is erg dun en is grijsachtig. Daarnaast is de inkt voelbaar. Deze editie is alleen in paperback beschikbaar. 

Pluspunten 
- Opvallende kaften
- Bevat een essay
- Goedkoop

Minpunten
- Geen voetnoten of extra informatie
- Dun papier
- Inkt is voelbaar (is het uit te smeren? Geen idee.)
- De kaft en het papier zijn van mindere kwaliteit

Klik op het witte vlak om meer edities van Penguin te zien.

Oxford World Classics 


Deze edities zijn mijn persoonlijke favoriet. Ze bevatten net zoals de Penguin Classics veel informatie, hebben een fijn formaat en vallen makkelijk open zodat je geen moeite hoeft te doen om op de juiste pagina te blijven. Ze zijn prima te gebruiken voor studenten. Oxford World Classics heeft een groot aanbod van klassiekers. Sommige boeken komen overeen met die van de Penguin Classics; het verschil zit hier dan in de redacteur(s), de introductie en de voetnoten. De voetnoten worden in de tekst aangegeven met sterretjes, waarna achterin de informatie per pagina is ingedeeld (een sterretje op pagina 53 staat bijvoorbeeld achterin bij nummer 53). De kaften zijn net zoals bij de Penguin Classics foto's van schilderijen, films en kunstwerken.



Het papier is gelig. De Shakespeare-Oxford World Classics hebben fel wit papier.

Pluspunten
- Voetnoten zijn (voor mij) makkelijk te volgen 
- Veel informatie
- Vallen makkelijk open
- Groot aanbod

Minpunten
- Ruggen zijn wit, maar sommige zijn gelig wit terwijl andere fel wit zijn
- De plastic folie op de kaft kan bij de randen losraken
- Dun papier (behalve de Oxford Shakespeare, die heeft dik papier)

Norton Anthology



De editie die het bekendst is onder literatuurstudenten is de Norton Antholgies. Deze bevatten in principe alles wat je nodig hebt: superveel boeken en gedichten in één boek, ontzettend veel informatie over de auteurs, de geschiedenis en over de verhalen en gedichten zelf. Het is een ideale editie als je in één keer veel stof wilt hebben en niet al te veel geld kwijt wilt: het kost misschien wel wat geld als je het koopt, maar het is goedkoper dan als je alle boeken die in deze edities staan los zou kopen. Dat gezegd hebbende raad ik deze boeken niet echt aan. Ze zijn erg groot en het papier is superdun (Bijbel papier!). De tekst staat dicht op elkaar, waardoor pagina's erg vol zijn en het niet echt fijn te lezen is. Bij lange verhalen denk je dan dat je bijna klaar bent, maar heb je misschien nog vijftig pagina's te gaan. De voetnoten staan onder in de pagina met cijfers aangegeven. Ze gaan van 1 tot en met 9 en beginnen dan weer opnieuw. Bovendien zitten er halverwege de boeken een aantal pagina's die gewijd zijn aan schilderijen van het tijdperk die in dat boek behandeld worden. 


Het papier is gelig.

Pluspunten
- Veel boeken en gedichten in maar een boek
-  Ideaal voor studenten 
- Veel informatie over de algemene en literaire geschiedenis
- Veel informatie over de schrijvers
- Veel voetnoten; zowel bij romans als bij toneelstukken en gedichten

Minpunten 
- Bijbel papier
- Sommige boeken staan er niet volledig in
- Heel erg dik
- Leest niet fijn door de bladspiegel

Vintage Russian Classics Series


Helaas heb ik geen andere series van Vintage, want anders had ik kunnen kijken of alle series extra informatie hebben of niet. Vintage is trouwens onderdeel van Penguin. 

Deze serie heeft ontzettend veel extra informatie, al is het wel de vraag of het komt doordat deze werken zo dik zijn en daarom veel informatie nodig hebben, of dat ze uit Rusland komen en daarom informatie nodig is om ze helemaal te kunnen begrijpen. Deze editie van War and Peace bevat een introductie, een lijst van alle hoofdpersonen, een appendix, voetnoten, een lijst met informatie over alle historische figuren die in het boek voorkomen en een samenvatting van het hele boek die ingedeeld is per deel. Daarnaast hebben alle Franse dialogen een vertaling die onder aan de pagina staat. De voetnoten zijn aangegeven met cijfers en zijn achterin per deel ingedeeld, waar de telling bij ieder deel opnieuw begint. 


De kleur van het papier zit tussen geel en grijs in. 

Pluspunten
- Opvallende kaft en rug
- Het boek valt makkelijk open
- Veel extra informatie

Minpunten
- Het papier is dun (maar dat is ook logisch door het formaat)
- Er zijn maar zes delen in deze serie

Vintage Classics / Virago / Penguin Popular Classics / Splinter Classic Lines


Deze edities bevatten allemaal alleen maar het verhaal. Geen extra informatie, geen voetnoten, niks. Ze zijn daarom ideaal voor als je alleen het verhaal wilt lezen en niet afgeleid wilt worden door voetnoten. Nadelen zijn dat als je iets van het verhaal niet begrijpt, er geen informatie is die je wellicht zou kunnen helpen. Voordeel is de mooie kaft (al is dat niet bij al deze edities het geval). Bij de Splinter Classic Lines wil ik erbij zeggen dat vingerafdrukken op de kaften blijven staan, omdat ze van een fluwelen stof zijn gemaakt. Oh, en de Vintage Classics zijn herkenbaar door de rode rug.


Pluspunten
- Mooie kaften (al ligt het wel aan het boek)
- Vintage Classics heeft een groot aanbod

Minpunten
- Geen extra informatie
- Splinter Classic Lines en Penguin Popular Classics zijn alleen nog tweedehands beschikbaar

Andere edities die bestaan, maar waar ik nog niets van heb gelezen zijn:

- Norton (specifiek van één boek, niet de bundels/anthologieën)
- Everyman's Library
- Signet
- Barnes & Noble Classics
- Enzovoorts, enzovoorts.

Wat alles nog ingewikkelder maakt, is dat de werken van Shakespeare ook allemaal andere edities hebben die niet overeenkomen met deze lijst. Helaas heb ik niet genoeg kennis van Shakespeare en de verschillende uitgaven om er iets over te zeggen.

Hopelijk heeft deze lijst je in ieder geval een beetje geholpen als je zit te twijfelen over welke editie je nou precies wil hebben. 

Wat is jou favoriete editie voor klassiekers?

Reacties

Populaire posts