Drie film/serie companion-boeken

 Vandaag leek het me leuk om drie film/TV-serie companion-boeken met elkaar te vergelijken en te kijken welke het nou echt waard zijn (aangezien ze niet super goedkoop zijn). Dit zijn: Stranger Things: Worlds Turned Upside Down (2018) van Gina McIntyre, The World of It (2019) van Alyse Wax en The Nice and Accurate Good Omens TV Companion (2019) van Matt Whyman. Ik heb deze drie boeken gekozen omdat ik ze alledrie onlangs heb gelezen, namelijk in december 2019 en februari 2020. Daarnaast zijn ze alledrie nogal recent verschenen, en gaan ze over films en TV-series die allemaal in 2019 zijn uitgekomen (en sommige iets eerder).


40512539. sx318

Stranger Things: Worlds Turned Upside Down verscheen vóór het verschijnen van seizoen drie. Hierdoor gaat het boek alleen over de eerste twee seizoenen en bevat het hints van seizoen drie, waardoor het ietswat gedateerd is als je het derde seizoen hebt gezien.

Voordelen:
  • Een zeer mooie uitgave. Aan het design is veel aandacht besteed. De stofomslag (die overigens in plastic zit) bevat gaten en scheuren, alsof het een oud, verweerd boek is, en aan de binnenkant van de stofomslag staat een van Wills tekeningen van seizoen twee. Er zit ook een sticker van een winkel van Hawkins op de stofomslag, alsof het daar vandaan komt. Daarnaast zit er in het boek een kaart met het morse-alfabet erop en zit achterin een uitvouwbare plattegrond van Hawkins.
  • Een goede kwaliteit van foto's, kaft en papier, maar het is wel mat papier, dus niet het standaard glanzende papier.
  • Origineel: het gedeelte over de Upside Down zit ook daadwerkelijk ondersteboven in het boek, met een beetje, maar interessante, informatie over de demogorgon die niet in de serie wordt gegeven.
  • Door het boek heen worden hints gegeven (in morse) over het derde seizoen. Als je het derde seizoen al hebt gezien voegt het niets toe, aangezien die hints letterlijk in de serie voorkomen.
  • Er worden veel boeken, muziek en films genoemd wat Stranger Things heeft beïnvloed. Helaas zijn dit wel de 'standaard' dingen, die al in iedere YouTube-filmpje worden genoemd die gaan over waar Stranger Things door is beïnvloed of naar verwijst. 
  • Dungeons & Dragons Player Character Sheets van Will, Mike, Dustin en Lucas. Extra leuk als je D&D speelt (wat ik niet doe, dus snapte ik sommige informatie niet).
Nadelen:
  • Veel tekst. Er zijn best wel een aantal pagina's te vinden waar alleen tekst op staat, en aangezien het lettertype niet echt groot is, kan het lang duren om een pagina uit te lezen. 
  • Voornamlijk foto's van promotiemateriaal en de serie zelf en niet zo veel van achter de schermen. Er zijn wel foto's van de set, maar niet of nauwelijks van het script, storyboards, concept art, etc..
  • Geen of nauwelijks informatie over het filmen, vinden van props, filmplaatsen, etc.. Alleen informatie over het proces van hoe deze serie tot stand is gekomen, oftewel: de Duffer brothers waren geïnspireerd door veel boeken, muziek en films van de jaren tachtig. 
De stickers zitten geplakt op het plastic en niet op de papieren dustjacket.

De kaft zonder dustjacket en Wills tekening.

Een van de vele pagina's over de plekken in Stranger Things.

Heel veel tekst met kleine lettertjes.

Wills D&D character sheet.

Uiteindelijk vond ik het lezen van Stranger Things: Worlds Turned Upside Down een saaie ervaring. Er staat niet zo veel nieuwe informatie in. Beyond Stranger Things (Netflix, 2017) vond ik persoonlijker leuker, en is je tijd meer waard. Dit boek raad ik alleen aan als je echt een grote fan bent van Stranger Things, maar als je naar nieuwe informatie zoekt en al Beyond Stranger Things, interviews en filmpjes over deze serie hebt gekeken, zou ik je geld ergens anders aan uitgeven. Dat heb ik overigens vaak gezien bij de Stranger Things-boeken die zijn verschenen. Hiermee bedoel ik niet de romans, maar de extra's zoals How to Survive in a Stranger Things World en de strips van Jody Houser. Ze bevatten nauwelijks (nieuwe) informatie of zijn zo nutteloos dat het niet anders kan zijn dan dat het gaat om het geld.

46267012. sx318

The World of It is een companion van Andrés Muschietti's twee verfilmingen van het boek It (1986) van Stephen King: It (2017) en It: Chapter Two (2019).

Voordelen:
  • Alle acteurs zijn geïnterviewd (zowel de jongeren als de volwassenen), al is het niet super veel informatie, maar dat maakt het ook fijn, omdat het dan niet echt een herhaling is als je een aantal interviews op YouTube en dergelijks hebt gezien.
  • Veel behind-the-scene-dingen zoals storyboards, concept art, het script (waar je aanpassingen op kunt zien).
  • Goede kwaliteit papier, kaft, foto's, etc. Het is glanspapier.
  • Bonus: Ben's kaart aan Beverly. Zit wel ergens random tussen de pagina's (vast). 
  • Veel foto's.
Nadelen:
  • Rare, stinkende geur. Alleen opvallend als je het boek open slaat, wat dus erg irritant is als je het leest. Dit ligt niet aan mijn editie, want het was ook zo bij de edities in de American Book Center in Amsterdam (waar ik de mijne niet heb gekocht).
De titel 'It' glimt.

Door het boek heen zitten foto's van storyboards en concept art.

Alle belangrijke plaatsen worden apart geïntroduceerd.

Alle leden van de Losers Club worden apart besproken. 

Dit is een heel fijn boek als je graag  achter de schermen wil kijken van It en It: Chapter Two. Het bevat veel informatie over het filmen van de films (storyboards, concept art, het script), wat dingen zijn waarvan ik vind dat die in een companion-boek horen te zijn. Dat is tenslotte de reden waarom ik deze boeken wilde lezen. Er wordt trouwens geen informatie gegeven over het proces van het boek tot het script. 
Aangezien dit boek over twee horror-films gaat, is het niet aan te raden om het ergens in huis rond te slingeren waar kinderen bij kunnen komen, omdat sommige foto's niet echt prettig om naar te kijken zijn (Mrs. Kersh, ahem).
Ondanks dat is dit een boek die ik iedereen die de nieuwe It-films leuk vond en er meer over willen weten aanraad. 

42281686. sx318

The Nice and Accurate Good Omens TV Companion gaat over de mini-serie Good Omens (2019), en aangezien dat het enige seizoen is, mist dit boek geen informatie van nieuwe seizoenen of iets anders dergelijks.

Voordelen:
  • Bevat informatie over behind-the-scenes-dingen, zoals de mensen die naar locaties zochten, de designers, de prop-mensen, etc. Ook waar wat is gefilmd, bijvoorbeeld.
  • Goede kwaliteit van papier, kaft, foto's, etc. Het is glanspapier.
  • Alle rollen worden ter sprake gebracht. Ook minder belangrijke personages, zoals Sister Mary Loquacious en Beelzebub. 
Nadelen:
  • Bestaat alleen uit interviews, en weinig andere dingen. Wel foto's, maar voornamelijk van de serie zelf en dus niet achter de schermen. Er zijn ook quotes van het script, maar aangezien die apart verkrijgbaar is, zijn ze niet zo bijzonder.
  • De informatie van de acteurs (voornamelijk van David Tennant, Michael Sheen, Jon Hamm) en Neil Gaiman wordt ook gegeven in alle interviews die gemaakt zijn: de informatie/interviews in dit boek zijn daardoor niet zo bijzonder, omdat het gratis al beschikbaar is.
  • Typefouten, of verkeerde namen/informatie zijn opgeschreven bij foto's (niet zo netjes en slordig), dus er zitten opvallende slordigheidsfoutjes in.
  • Nauwelijks informatie over dingen die uit de serie zijn gehaald (verwijderde ideëen, bijvoorbeeld). Wel worden verwijderde scènes genoemd (maar wel alsof ze nog in de serie zitten).
De kaft bestaat uit twee verschillende materialen (het zwarte en het gekleurde deel voelen anders aan).

Ieder personage wordt apart geïntroduceerd (met uitzondering van de Them, Hastur en Ligur, etc.).

Ook de plaatsen worden los geïntroduceerd.

Af en toe zijn er regels van het script aan de pagina's toegevoegd.

Over het algemeen voegt dit boek niet zo heel erg veel toe aan de serie, tot mijn spijt. Nou ja, als je echt behind-the-scenes-informatie wilt (zoals ik). Het bestaat alleen maar uit interviews en foto's van de serie of promotiemateriaal daarvan, met een aantal uitzonderingen (maar daar zijn er niet echt veel van). Informatie die misschien niet in interviews op YouTube en conventies is gedeeld komt voornamelijk van de kinderen, de minder belangrijke personages die genoemd worden en de crew (op Neil Gaiman na). Of dit boek informatie bevat over het proces van wat uit het boek wel en niet in het script moest komen weet ik niet meer. Volgens mij niet, maar ik kan me vergissen.
Voor echte behind-the-scenes-behind-the-scenes-dingen, raad ik de nieuwste editie van The Quite Nice and Fairly Accurate Good Omens Script Book (2020) van Neil Gaiman aan. Daarin staat het hele script van de serie (met langere scènes!) en een aantal verwijderde scenes. Het is wel in scriptvorm, dus daar moet je tegen kunnen. Hierin wordt wel informatie gegeven waarom sommige dingen wel of niet in de serie zijn gelaten. In principe is het antwoord daarop gewoon geld/budget.


Welke van deze drie companion-boeken waren nou geweldig? Dat ligt eraan waar je naar zoekt. Als interviews genoeg zijn, zit je met het Good Omens boek goed. Wil je wat meer extra informatie? Dan is die van Stranger Things goed. Wil je juist informatie over het filmen en het ontwerpen, is die van It hét boek dat je moet hebben. Als je een mooi vormgegeven boek wil zit je weer met die van Stranger Things goed. Met de beste papierkwaliteit Good Omens. Foto's? It
Persoonlijk ben ik meer geïnteresseerd in het proces van het maken van de film/serie als ik een companion-boek lees, dus was The World of It mijn favoriet. Al wint Stranger Things: Worlds Turned Upside Down het wel als het om de uitvoering en de tijd dat in het ontwerpen is gestoken gaat.

Uiteraard moet je de films/series hebben gezien voordat je deze boeken leest. Anders wordt je gespoild of snap je niet wat er besproken wordt.

Qua verkrijgbaarheid is het beste om deze boeken online te halen, omdat ze niet echt in fysieke boekhandels worden verkocht. Ik weet dat de American Book Center in Amsterdam companion-boeken van films en series verkoopt, maar die zijn vaak stukken duurder (denk aan tien, twintig euro) dan online, waar ze vaak ook korting hebben. Als je ze in de winkel koopt heb je het wel gelijk in bezit, al zit je er wel de rest van de dag mee te sjouwen. (In de huidige situatie is het trouwens voor de gezondheid handiger om online te kopen.)   

Reacties

Populaire posts