Recensie: January (Conspiracy 365 #1)

7066732
Titel: January
Auteur: Gabrielle Lord
Serie: Conspiracy 365 #1
Genre: Adventure, Mystery, Young Adult
Verschenen: 1 januari 2012
Pagina's: 185
Uitgever: Kane/Miller Book Publishers
Nederlandse titel: Januari
Bindwijze: Paperback
Prijs: 4,99 (e-book)
Cijfer: 6,0 of 3/5 sterren

On New Year's Eve, Cal is chased down the street by a staggering, sick man with a deadly warning They killed your father. They'll kill you. You must survive the next 365 days. Hurled into a life on the run the 15-year-old fugitive is isolated and alone. Hunted by the law and ruthless criminals, Cal must somehow uncover the truth about his father's mysterious death and a history-changing secret. Who can he turn to, who can he trust, when the whole world seems to want him dead? The clock is ticking. Any second could be his last.

In de zomer van 2014 kocht ik een aantal boeken voor een heel lage prijs (tien cent per boek, ongeveer) en daarbij zat February, het tweede boek van de Conspiracy 365-serie. Ik verwachtte dat het eerste boek te lenen zou zijn bij de bibliotheek, maar nee hoor, ze hadden alle boeken in deze serie behalve boek één. Fijn.

Daarom was ik ontzettend blij toen ik January in de Waterstones van Belfast zag liggen voor één pond. Oké, het was veel duurder dan het tweede boek, maar goedkoop vergeleken met internet, onder andere. Het duurde ook niet lang of ik had dit boek opgepakt en rekende het af bij de kassa.

Een paar weken later pakte ik het op en begon ik het te lezen. En of het leuk was? Nee. Niet echt.

Het idee van het verhaal is erg leuk. Een jongen moet ervoor zien te zorgen dat hij een heel jaar overleefd, terwijl hij achtervolgd wordt door de politie en criminelen, én terwijl hij achter het mysterie van zijn vader en familie probeert te komen. Ook het idee om iedere maand een boek te publiceren is erg origineel. Maar de uitwerking?

Laat ik maar zeggen dat er weinig ontwikkeling was in de personages en dat het gevlucht een heel belangrijk deel van het verhaal was. Maar dertien boeken lezen over iemand die de hele tijd zit te vluchten? Nee, dank je. Daarnaast gebeuren er veel dingen met Cal die nogal onrealistisch zijn, waardoor het verhaal ook onrealistisch wordt. En het laatste: er gebeurt nauwelijks iets in January. Zoals ik al zei is het vluchten erg belangrijk. Af en toe vind ik het niet erg om over mensen te lezen die zitten te vluchten, maar dat is vaak pas zo als ik die personen al 'ken'. Met Cal was dat niet het geval. Ik kende hem nauwelijks en ik moest nu al met hem meevoelen?

Dat met die familiegeheimen vind ik trouwens wel interessant, maar dat kon ook komen omdat het met Ierland te maken heeft en toen ik dit boek las, ik net terug was van Ierland, maar ja, die geheimen waren dus wél leuk. Ik houd wel van een puzzel.

De schrijfstijl was ontzettend vlak en ontroerde mij helemaal niet. En het liet mij ook niet lachen. Ik denk niet dat ik sta te trappelen om meer van Gabrielle Lord te lezen, want in dit boek was Cals stem nogal monotoon.

Deze serie wordt volgens Goodreads beschouwd als Young Adult, maar als ik mocht kiezen, zou ik zeggen dat het hartstikke Middle Grade is. Misschien zou ik Conspiracy 365 leuk hebben gevonden als ik wat jonger was geweest. Daarom raad ik deze serie ook aan iets jongere lezers aan, want als je iets verwacht als Legend van Marie Lu, dan zit je hier verkeerd.

Ik zal het tweede deel, February, lezen, maar meer omdat ik het al heb dan omdat ik deze serie goed vind.

Heb jij January gelezen?

Reacties

Populaire posts