Recensie: The Nightmare Before Christmas


Titel: The Nightmare Before Christmas
Regisseur: Henry Selick
Gebaseerd op: The Nightmare Before Christmas van Tim Burton
Acteurs: Danny Elfman, Chris Sarandon, Catherine O'Hara
Genre: Animation, Family, Fantasy
Verschenen: 25 november 1994
Duur: 76 minuten
Cijfer: 7,5 of 4/5 sterren

Jack Skellington, the pumpkin king of Halloween Town, is bored with doing the same thing every year for Halloween. One day he stumbles into Christmas Town, and is so taken with the idea of Christmas that he tries to get the resident bats, ghouls, and goblins of Halloween town to help him put on Christmas instead of Halloween -- but alas, they can't get it quite right. (IMDb.com)

Een film die al een tijdje op mijn nog-te-zien-lijst stond was The Nightmare Before Christmas. Ik kende het liedje This Is Halloween al, en er was eigenlijk geen reden om deze film níét te zien. Aangezien ik niet naar school hoefde (het was vakantie), besloot ik om deze film te kijken, wat toevallig erg toepassend was, aangezien het deze maand oktober is, de maand van Halloween.

Dat The Nightmare Before Christmas een stop-motion film is wist ik al, maar dat er heel vaak in werd gezongen? Nee, ik werd verbaasd. Dit was uiteraard niet erg (Les Misérables verbaasde mij meer), maar ik moest wel even wennen.

In Halloween (zo heet het stadje, toch?) wonen heel veel monsters en er zijn daarom ook een heleboel verwijzingen. Daarom was het erg leuk om te kijken wie nou wie was. Oogie Boogie, bijvoorbeeld, komt van de Boogieman, en de burgemeester is bijvoorbeeld gebaseerd op Doctor Jekyll and Mister Hyde, als ik het goed heb. En Sally moet natuurlijk het monster van Frankenstein voorstellen.

Het verhaal is erg origineel. Van Jack Skellington had ik al vaker gehoord, maar zijn verhaal kende ik niet. Om het te zien... Geweldig. Het enige wat erg jammer is is dat de film erg kort is, maar ja, het is voor kinderen en het is gebaseerd op een gedicht, dus wat kan ik anders verwachten?

The Nightmare Before Christmas is een film die ik aan iedereen aanraad. Het is totaal niet eng, de liedjes zijn erg leuk en hetzelfde geldt voor het verhaal en de personages. Oké, misschien is het beter om deze film niet te laten zien aan heel erg kleine kinderen, want ik ben er zeker van dat ze anders een trauma krijgen van horrorfiguren (ze zien er niet zo aardig uit, om het kort te houden). En ben je dol op Tim Burton (al is de kans groot dat je deze film dan al hebt gezien), of de Alice in Wonderland-films (met Johnny Depp), dan moet je deze film zeker zien.

Heb jij The Nightmare Before Christmas gezien?

Reacties

  1. Het is hier al jaren traditie om de film rond Halloween én Kerst te kijken. Mijn dochter van 8 zag hem deze week voor het eerst en was ook meteen verkocht <3

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts