Recensie: Baron 1898


9789000344703_VCOVR
Titel: Baron 1898
Auteur: Jacques Vriens
Genre: Fantasy, Historical Fiction, Middle Grade
Verschenen: 10 september 2015
Pagina's: 170
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Bindwijze: Hardcover
Prijs: 14,99
Cijfer: 7,0 of 4/5 sterren

Het is 1893. In de Brabantse herberg waar Jochem en Doortje werken, stapt een vreemdeling binnen. Zijn naam is Gustave. Hij vertelt Jochem over zijn verre reizen en prijst zijn nieuwschierigheid. Bij zijn vertrek laat Jochem aan Gustave zien hoe je de gevaarlijke Zompige Heide moet oversteken, een gebied waar de mythische Witte Wieven heersen. 
Wanneer Gustave bij een grot komt, waarschuwen de Witte Wieven hem om niets mee te nemen. Toch steekt de hebzuchtige Gustave stiekem een klompje goud in zijn zak.

In 1897 keert Gustave terug. Als 'Baron Hooghmoed' koopt hij de Zompige Heide op en bouwt een goudmijn, wat zorgt voor onrust in het dorp. Daar raken ook Jochem en Doortje nauw bij betrokken en hun hechte vriendschap komt onder druk te staan.
De baron heeft vele mijnwerkers nodig en belooft de dorpsbewoners gouden bergen als ze de mijn ingaan. Maar iedereen die dat durft, komt lijkbleek naar boven... Wat is er gaande in de duistere dieptes van Baron 1898?

Baron 1898. Een verhaal over hoogmoed, hebzucht en liefde is het ijzingwekkende spannende verhaal achter de spectaculaire dive coaster Baron 1898 in de Efteling.

Nadat mijn zusje dit dunne boekje had geleend bij de bibliotheek kon ik natuurlijk geen nee zeggen toen ze vroeg of ik het wilde lezen. Als een Efteling-fan en lezer die opgroeide met de boeken van Jacques Vriens kon ik ook niets anders doen dan dit boek zo snel mogelijk lezen.

Als eerste moet ik ook nog even zeggen dat ik nog niet in de Baron 1898 ben geweest (maar ik heb wel alle afleveringen op YouTube trouw gevolgd).

Het verhaal van Baron 1898 is heel simpel. Een hebzuchtige man ontdekt een grot met goud en besluit dan om daar een goudmijn te plaatsen. Om dit verhaal bij te staan zijn er ook nog twee goed bevriende jongeren toegevoegd. Normaal zou ik mij erg aan dit soort simpele verhalen ergeren, maar omdat het Jacques Vriens is doe ik dat niet (en omdat het boek voor iets jongere lezers bedoeld is).

Door het aantal pagina's en de vlotte schrijfstijl vlieg je door het boek heen, dus vond ik het ook niet zo raar om dit boek in één keer uit te lezen. Dat gedoe met Jochem en Doortje vond ik wel schattig, maar niet zo nodig. Het voegt niet echt iets toe aan het verhaal. Drama misschien? En om eerlijk te zijn was het ook een beetje onrealistisch.

De illustraties door het hele boek heen vond ik erg mooi en de zwarte pagina's waren een leuke toevoeging. Dit boek heeft er trouwens voor gezorgd dat ik nu heel erg graag naar de Efteling wil. Misschien een tip? ;)

Baron 1898 is een dikke aanrader voor de Efteling-fan, maar ook voor de jonge lezer. En als je er gewoon zin in hebt en niet tot één (of beiden) van deze vorige behoort.

Heb jij Baron 1898 gelezen (en/of ben je erin geweest)?

Reacties

Populaire posts