Recensie: Death Note Seizoen 1

Afbeeldingsresultaat voor death note poster
Titel: Death Note
Gecreëerd door: Tsugumi Ohba e.a.
Gebaseerd op: Death Note van Tsugumi Ohba en Takeshi Obata
Acteurs: Mamoru Miyano, Ryô Naitô, Naoya Uchida
Seizoen:
1
Afleveringen: 37
Genre: Animation, Crime, Drama
Verschenen: 2006
Duur: 22 minuten per aflevering
Cijfer: 9,0 of 5/5 sterren

After an intelligent yet cynical high school student begins to cleanse the world from evil with the help of a magical notebook that can kill anyone whose name is written on it, international authorities call upon a mysterious detective known as "L" to thwart his efforts. (IMDb.com)

Na het kijken van Yuri!!! on Ice besloot ik om Death Note te kijken. Ik kende het al een paar jaar, ik heb er altijd goede dingen over gehoord en het staat op Netflix, dus waarom zou ik het niet kijken? Daarnaast heeft Dan het aangeraden als je fan bent van Sherlock, dus er zijn geen redenen geweest die mij ervan weerhouden hebben om deze serie te kijken.

Dat gedoe met Sherlock begrijp je als je wat verder komt dan het begin, maar daar ga ik het straks over hebben.

Death Note gaat over een jongen, Yagami Light genaamd (of Light Yagami als je het niet op z'n Japans schrijft (Light is de voornaam)), die een zwart boekje met de titel Death Note (daar komt de titel van de serie vandaan). Hij komt erachter dat als je een naam in het boekje schrijft, diegene doodgaat, en besluit hij om de slechtheid van de wereld te vernietigen door allemaal criminelen op te schrijven. Dit valt natuurlijk op bij de politie, maar aangezien ze niet weten hoe en door wie dit allemaal gedaan wordt, wordt L, een mysterieuze detective, erbij gehaald. En zo gaat het verhaal verder.

Hoe L en Light met elkaar strijden is een beetje net zoals Sherlock die tegen Moriarty strijdt, alleen is het verschil tussen deze twee series dat we bij Death Note op de hoogte zijn van alle plannen en bij Sherlock niets weten (tenzij je net zo slim bent als Sherlock en Moriarty, maar dat lijkt me sterk).

Ik zou deze serie zien in twee delen (wat ook op te merken is aan de verandering van de nummers aan het begin en het eind van de afleveringen), en dat deel één ontzettend goed is en deel twee iets minder goed. Beide delen zijn fantastisch, maar dat ik denk dat iedereen het er wel mee eens is dat het eerste deel toch net iets beter is dan het laatste. Waarom? Dat ga ik niet zeggen, want spoilers!

Het verhaal is ontzettend origineel, de personages zijn ontzettend slim (als ik Light was geweest zou ik al bij aflevering één betrapt zijn en ik zou nooit zo kunnen denken als L en Near), en er gaan ontzettend veel mensen dood. Nou ja, dat laatste is niet echt iets goeds, maar wel als je van bloederigheid houdt (al is het niet zo erg als bij Game of Thrones, omdat het één, geanimeerd is, en twee, twaalf-plus is).

Om heel eerlijk te zijn kan ik niet meer zeggen, omdat Death Note vooral om die onwetendheid gaat, wat betekent dat als je eenmaal gespoild bent, het hele verhaal ongeveer verpest is, en dat vind ik stom, want dit is echt een aanrader.

Op IMDb en andere websites heb ik gevonden dat er een Amerikaanse verfilming komt, dus daar kijk ik naar uit (om te zien hoe erg ze het verpesten (of goed doen!)), maar ook naar de manga, want die wil ik graag lezen (dus yes ik kan niet wachten). En in feite ga ik op zoek naar merch als ik deze zomer in Taiwan ben (dat is in feite het land waar je animemerch moet kopen als je niet in Japan bent, want in Nederland is het vreselijk duur).

Death Note raad ik aan als je van Sherlock houdt, dol bent op slimme mensen, Sherlock-Moriarty-relaties, anime, als je nog niet geïntroduceerd bent aan anime en als je Netflix hebt of als je zin hebt om anime te kijken en je deze serie nog niet hebt gezien (al is dat bijna onmogelijk omdat bijna iedereen deze serie al heeft gezien).

P.S.: Vind je niet dat Light met die appel lijkt op Edward Cullen met zijn appel? Sorry, dat moest gewoon even.

Heb jij Death Note gezien?

Reacties

Populaire posts