Recensie: Riverdale Seizoen 1

Titel: Riverdale
Gecreëerd door: Roberto Aguirre-Sacasa
Gebaseerd op: Archie Comics
Acteurs: K.J. Apa, Lili Reinhart, Camila Mendes
Seizoen: 1
Afleveringen: 13
Genre: Crime, Drama, Mystery
Verschenen: 2017
Duur: 42 minuten per aflevering
Cijfer: 8,0 of 5/5 sterren

After the death of one of the rich and popular Blossom twins on 4th July, the small town of Riverdale investigates the murder. The series starts in September, the beginning of a new school year that brings new students, relationships and reveals the mysteries of the past 4th July. (IMDb.com)

Toen in februari een aantal klasgenoten het de hele tijd hadden over Riverdale werd ik nieuwsgierig en zocht ik de trailer op. Leek het me wat? Nee, totdat ik zag dat er een moordmysterie in het verhaal zat. Mijn interesse was aangewakkerd! Ik keek de eerste twee afleveringen (dat waren de enige op dat moment die verschenen waren) en sindsdien ben ik helemaal bij gebleven tot nu toe, omdat seizoen één is afgelopen.

Na iets van vier afleveringen benoemde ik deze serie tot mijn favorieten, al vraag ik nu af of ik dat niet te vroeg heb gedaan. Even wat Riverdale eigenlijk is: een mix tussen een moordmysterie en high school drama, volgens sommigen Twin Peaks meets Archie Comics (waar deze serie eigenlijk ook op gebaseerd is). Dat van die Archie Comics kwam eigenlijk als een verrassing. Hier kwam ik achter bij aflevering twee, toen er in een hoekje stond dat het op deze stripserie was gebaseerd. Ik had namelijk nog nooit gehoord van Archie en ik had ook geen idee waar het over ging. Het liedje Sugar Sugar kende ik van The Impossible Quiz, dus de link had ik ook nooit kunnen leggen (totdat ik ook daar achter kwam in aflevering twee). De personages kende ik dus niet.

Zal ik daar het als eerste over hebben? De personages? Op het eerste gezicht (in de eerste paar afleveringen dus) had ik gevoel dat ik in een cliché verhaal was beland, omdat er de it-girl is (eigenlijk twee), het perfecte meisje, de loser en de jongen waar het verhaal allemaal over draait. Na een tijdje bleek het helemaal niet zo te zijn, kreeg iedereen (gelukkig) zijn eigen verhaal en was het helemaal niet meer zo cliché als eerst. Jughead was mijn favoriete personage, al vond ik hem soms irritant (vooral in aflevering dertien). Ook moet ik zeggen dat ik Archie stom vind. Jughead en Betty waren steeds bezig met het oplossen van wie de moordenaar was en dan heb je Archie's verhaal waar het alleen draait om football en muziek! Urgh.

Daar is waar het bij mij vooral om draaide. Waar mijn klasgenoten zwijmelden bij Cole en K.J., vroeg ik mij steeds af wie de moordenaar was en beschuldigde ik op een gegeven moment Archie (omdat niemand dat zei, al denk ik dat Archie niet slim genoeg is om onopgemerkt te blijven). Wie uiteindelijk de moordenaar bleek te zijn? Ik was teleurgesteld. Zo'n verrassing was het namelijk niet. Ach ja.

Het verhaal was in het begin stom omdat er een bepaalde personage in zit die zó irritant is, maar daarna werd het beter, tot aflevering tien, die mij wat teleurstelde. De rest was weer goed, tot aflevering dertien die mij een beetje teleurstelde. In die aflevering gebeurt heel veel (naar mijn idee ietsje té veel) en het leukste van deze aflevering is denk ik toch wel dat Believer van Imagine Dragons te horen is. Waarom ik teleurgesteld was? Omdat Jughead niet asexueel is en ik dus nog steeds geen personages heb ontmoet die ace zijn. De enige die ik weet is Jughead in een aantal strips en de hoofdpersoon van het nieuwste boek van Marieke Nijkamp. Jammer.

Raad ik je aan om Riverdale te kijken? Tja... Als je van drama houdt en van moordmysteries. Al is deze niet echt spectaculair. Nee ik weet het: als je fan bent van Archie raad ik je aan om deze serie te kijken (ik waarschuw je wel alvast dat het verhaal heel erg anders is), en als je niets te doen hebt ook. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar seizoen twee, want hoe dit seizoen eindigde...

Heb jij Riverdale gezien?

Reacties

Populaire posts