Recensie: Matched (Matched #1)


10763922
Titel: Matched
Auteur: Ally Condie
Serie: Matched #1
Genre: Dystopia, Romance, Young Adult
Verschenen: November 2010
Pagina's: 287
Uitgever: Lemniscaat
Originele titel: Matched
Bindwijze: Paperback
Prijs: 17,95
Cijfer: 7,0 of 4/5 sterren

Een zinderende, verontrustende toekomstroman

In de Unie is alles zo geregeld dat de inwoners nauwelijks hoeven na te denken en een gelukkig leven kunnen leiden onder het toeziend oog van de Autoriteiten.

Cassia heeft nooit vraagtekens geplaatst bij de keuzes die voor haar worden gemaakt: van de gedichten die ze mag lezen tot de man met wie ze zal trouwen. Maar dan gaat er iets mis...
De perfecte Unie maakt een fout, met grote gevolgen voor het leven van Cassia. Opeens blijkt de Unie helemaal niet zo veilig en onschuldig te zijn - en de Autoriteiten zijn niet gediend van kritische onderdanen.

Meeslepend, indringend en onvergetelijk. Matched laat je niet meer los.

Toen ik een paar dagen voor mijn verjaardag in de boekhandel was met mijn moeder en zusje besloot mijn moeder de Matched-trilogie voor mij te kopen, omdat het maar vijftien euro kostte. Ik had nog wel mijn twijfels: zulke goede dingen had ik namelijk niet gehoord over deze trilogie. Maar ja, ik kon geen nee zeggen. Mijn moeder wilde geen andere boeken kopen dan deze drie.

Na mijn studiereis in Rome besloot ik om een makkelijk boek te lezen, om weer in de leesstand te komen. En toen had ik het uit.

Het eerste wat tegenviel was de schrijfstijl. Ik had steeds het gevoel dat het veranderde. In het begin was het erg simpel. Verder in het verhaal werd het plotseling poëtisch, maar dan wel een mislukte versie van Tahereh Mafi's schrijfstijl. Hier stoorde ik me erg aan, want ja, één schrijfstijl is al genoeg, ik hoef er niet twéé.

Het tweede wat tegenviel was dat het verhaal super voorspelbaar was. Ik heb géén seconde gedacht: Wow, dat had ik niet verwacht! Maar voor de rest was het wel goed. Oké, nog één laatste ding. En dat was Cassia. In het begin is Cassia volledig overtuigd dat de Unie alles goed heeft. En dan plotseling niet meer? Sorry hoor, maar als ik mijn hele leven met een mening was opgegroeid, had ik die mening niet in mijn eentje kunnen veranderen. Cassia's Grootvader had wel meer een rol kunnen spelen in het "veranderen" van Cassia's mening.

Ik kan Matched natuurlijk niet alleen afkraken, ik heb het overigens vier sterren gegeven! Ik vond de wereld het beste. Die was erg interessant. Ik heb wel vaker boeken gelezen met dit soort werelden, of nou ja, ik ken er een paar, zoals die van The Giver van Lois Lowry, dus het concept was niet nieuw, maar toch raakte ik geïnteresseerd door de wereld van Matched.

Ik heb voornamelijk slechte dingen gehoord over Crossed en Reached, maar ik ga ze toch lezen, want tja, ik heb ze eenmaal in mijn kast staan. Als ik ze niet lees is het zonde, toch?

Heb jij Matched gelezen?

Reacties

Populaire posts