Recensie: List en Leugens

De Kraaien. List en Leugens
Foto: Blossom Books

Titel: List en Leugens
Auteur: Leigh Bardugo
Verschenen: 9 november 2015
Pagina's: 530
Uitgever: Blossom Books
Originele titel: Six of Crows

5/5, wat ook wel een 10/10 kan zijn. Nou ja, dan meer een 8/10

Je weet het vast wel, List en Leugens had op 31 oktober een releaseparty waar Leigh Bardugo ook bij was?
Helaas kon ik niet bij de releaseparty zijn, maar in november heb ik wel het boek Six of Crows kunnen kopen.

Voor de mensen die dit boek nog niet hebben gelezen: deze recensie is spoilerloos (Bestaat dat woord?!) en geeft je hopelijk een beeld op dit boek, wat waarschijnlijk betekent dat je hierna dit boek wil lezen.

Voor de mensen die echt níéts hebben gelezen van Leigh Bardugo en dit boek willen lezen: het maakt niet uit of je eerst met dit boek begint te lezen, of met de Grisha-trilogie, want er zitten geen ernstige spoilers in zoals met Stad van Hemelse Vlammen (City of Heavenly Fire) van Cassandra Clare en De IJzeren Prinses (Clockwork Princess). Vrees niets. Er zitten wel hele kleine spoilers in, maar die zijn echt super klein dat je ze (als je nul Leigh Bardugo-boeken hebt gelezen) niet eens als spoilers ziet, omdat je het verhaal niet kent. Als je wel iets over het verhaal weet, lees dan eerst de Grisha.
Ik wil wel zeggen dat er in dit boek niet echt wordt uitgelegd wat Grisha zijn en wat ze allemaal doen. De basiskennis staat allemaal in Schim en Schaduw (Shadow and Bone), dus als je alles haarfijn wilt weten, lees die dan eerst, maar daarna ook de andere twee boeken. In principe is het beter om de Grisha gelezen te hebben, maar als je dat niet wilt is dat ook niet erg.

Wat bijzonder is aan het boek, is dat de pagina's aan de zijkanten zwart zijn, wat erg bijzonder is, omdat alle boeken altijd saai die papierkleur hebben, wat ook niet zo heel erg is, maar als je bijzondere boeken spaart...

Zo. Waar gaat List en Leugens over? Dit boek is heel erg anders dan de Grisha. Daar ging het om the chosen one, de ene die de wereld ging redden. List en Leugens gaat niet zozeer over een held, maar over een groep jongeren die een wetenschapper uit Fjerda moeten halen. Hoe dat gaat lees je in het boek.
De groep jongeren, de Kraaien, bestaat uit vier jongens en twee meisjes, zes in totaal (vandaar dat het Six of Crows is). Ieder heeft een eigen achtergrond, die voor de lezer erg mysterieus is. Langzamerhand ontdek je wie iedereen werkelijk is, hoe ze in Ketterdam terecht zijn gekomen en natuurlijk wat hun rol in het verhaal is.
Als je een boek zoekt met een persoon die de wereld redt, waar ik het eerder over had, moet je bij de Grisha zijn, Harry Potter, Percy Jackson of De Hongerspelen (The Hunger Games).

List en Leugens speelt zich ook nog eens af in Ketterdam, een stad wat gebaseerd is op Nederland van een paar eeuwen geleden. Er komen Nederlandse namen, straatnamen en voedsel in voor, wat voor de Nederlands van nu natuurlijk supercool is.

Het eerste wat ik wil vertellen is dat de romantische relaties heel erg voorspelbaar zijn. Of het is gewoon dat ik dat griezelig goed kan raden, want ik las één zin en ik wist al zo van: O, die gaat met die, en die met die, en die met die. En aan het einde van het boek? Die ging met die, die ging met die en die ging met die. Precies zoals ik had geraden. Dit heb ik bij alle boeken die ik lees, dus misschien ligt het niet aan dit boek.

De schrijfstijl is ook erg leuk. Wat het verhaal erg bijzonder maakt is dat je de hele tijd nieuwschierig bent. Je ontdekt dat er een geheim is en wilt achter de waarheid komen. Als je het geheim kent, ontdek je dat er weer een geheim is en zo gaat het maar door. De personages gaan heel erg gespannen met elkaar om, zodat je niet weet of ze de anderen al hebben verraden of niet, of dat ze wel verraders zíjn.
Dit sprak mij vooral aan. Ik houd van geheimen en om erachter te komen wat het is? Geweldig.

De cover was het eerste wat mij opviel. Je ziet een grote kraai. Speelt er een kraai af in het verhaal? Nee. Niet echt. Niet letterlijk. Soms moet je covers en titels niet al te letterlijk nemen, want ik las een keer een boek, De Ravenjongens (The Raven Boys), en ik dacht letterlijk dat er jongens waren die in raven konden veranderen. Nadat ik het boek las begreep ik dat ik het helemaal verkeerd had. Dus als je een boek wilt lezen over kraaien zit je op de verkeerde plek.

Als laatste wil ik zeggen dat dit boek mij een andere kijk op de wereld heeft gegeven. Een andere kijk op dieven en vriendschappen en gewoon, alles. Dit boek heeft mij aan het huilen gemaakt (ook al weet ik niet meer waarom) en heeft mij laten lachen. Ik kan met zekerheid zeggen dat dit boek één van mijn favorieten is.

Reacties

Populaire posts