Recensie: EVO Flipboekje

EVO flipboekje
Titel: EVO Flipboekje
Illustrator: Jurian Möller
Genre: Geschiedenis, Flipboekjes
Verschenen: 18 april 2016
Pagina's: 224
Uitgever: De Harmonie
Bindwijze: Paperback
Prijs: 7,50
Cijfer: 7,0 of 4/5 sterren

De oorspronkelijke editie van EVO, de dertig meter lange leporello waarin grafisch ontwerper Jurian Möller de evolutie minutieus verbeeldt, werd verkozen tot kerntitel Kinderboekenweek 2015 en moest al snel herdrukt worden. Het door Möller zelf vervaardigde filmpje werd meer dan 825.000 keer bekeken op YouTube en bestellingen van over de hele wereld stroomden binnen. Van deze met zorg vormgegeven leporello, verschijnt nu een flipboekje, waarin je de gehele evolutie als een animatie aan je voorbij kunt zien trekken.
Hoe ziet je vader eruit? En hoe je grootvader? En je betovergrootvader? En daar dan weer de vader van? In EVO gaat Möller steeds een generatie terug in de tijd en brengt op persoonlijke én wetenschappelijke wijze de evolutie in beeld.


Het was maar dat ik dit boekje had gewonnen (via Hebban), want anders had ik het nooit gekocht.

EVO heft mooie illustraties en omdat iedere bladzijde een andere kleur heeft, verveelt dit boekje ook bijna niet. Het is toch interessant om te zien hoe de mens is geëvolueerd?

Dit boekje bestaat uit een groot aantal tekeningen, die de evolutie van de mens voorstellen. Naast iedere tekening staat hoeveel jaar geleden het wezen heeft geleefd en de hoeveelste grootvader het van jou zou zijn geweest. Dat was leuk geweest, als het me ook echt geïnteresseerd had. Van die grote getallen spraken me echt niet aan.

En dat was het ook wel een beetje. Omdat dit een flipboekje is, kan er geen urenlang leesplezier aan beleefd worden. Want flippen door dit boekje duurt minstens één seconde. Dat die korte belevenis slecht is? Nee. Een uitgebreide uitleg over de evolutie is een mogelijkheid geweest, maar de menselijke evolutie in één seconde? Geniaal. En op deze manier veronderscheidt EVO zich van de biologie-boeken.

EVO is een boek dat ik aanraad om een keer doorheen geflipt te hebben, maar om het te kopen? Nee. Dat is geldverspilling. Want zelfs al is het 7,50 voor een boekje als dit, geld kan beter besteed worden aan andere boeken.

Heb jij door EVO geflipt?

Reacties

Populaire posts