Hoe ik boeken lees

Ik zat een video van Regan (PeruseProject) te kijken, deze, om precies te zijn, toen ik bedacht dat mijn manier van boeken lezen door de jaren heen is veranderd. Wat bedoel ik hiermee? Lees maar snel verder!

Sinds ik begon te lezen - 6/7/8 jaar

Deze periode kan ik nauwelijks herinneren. Ik ging naar de bibliotheek en leende wat boeken. Hoe ik ze uitkoos? Geen idee. Waarschijnlijk pakte ik gewoon maar wat boeken, misschien wat kleuterboeken met mooie covers. Voor de rest heb ik geen idee.

6/7/8 jaar - 10/11 jaar

In deze periode las ik boeken van schrijvers waar is een soort van "trouw" aan was. Als ik het me goed herinner, leende ik vooral boeken van Jacques Vriens en Francine Oomen (deze kan ook wat later zijn, ik weet het niet meer). Dan ging ik naar de bieb, zocht ik de plank op met de boeken van de schrijvers die ik las en koos ik een boek uit dat ik nog niet gelezen had. Dit was overigens ook de tijd dat ik Harry Potter begon te lezen.

10/11 jaar - 14,5 jaar

In deze periode leende ik boeken vooral op basis van de kaft. Ik liep dan rond een vlonder in de bieb en als ik een mooie cover zag, pakte ik het boek op, las ik de achterkant en besloot ik of ik het boek wel of niet wilde lezen. Ook leende ik boeken als ik ze eerder in een reclamefolder had gezien en ze me aanspraken. In deze periode heb ik Percy Jackson gelezen, maar ook Twilight, Gone, Vrees Me, Fallen en Een Weeffout in onze Sterren. Mijn moeder leende ook boeken voor mij als ze haar leuk leken, De IJzerkoning bijvoorbeeld.

14,5 jaar - Nu

Waarom 14,5? Op dat moment ontdekte ik BookTube, met dank aan Vertrouw Me, het derde boek in de Touching Juliette-trilogie. Door BookTube ontdekte ik duizenden en duizenden nieuwe boeken. Er ging als het ware een wereld voor me open. Sindsdien ging ik naar de bieb en leende ik boeken die ik eerder had gezien op BookTube. Voorbeelden zijn Het Bottenseizoen, De Kroon van de Tearling en De Glazen Troon. Dit was ook het moment dat ik boeken begon te kopen. Ik vraag nog steeds af of het wel een goed idee was, maar ja, niets aan te doen.
De boeken die ik kocht waren vaak boeken die ik op BookTube had gezien, Legend, Cinder, De Selectie en Verloren Vrouw bijvoorbeeld. Ook ben ik meer gerichter gegaan met uitgevers. Nu koop ik eerder de Nederlandse editie van een boek als het uitgegeven is door mijn favoriete uitgevers in plaats van het in het Engels te kopen.

Hoe lees jij boeken?

Reacties

Populaire posts