Recensie: De 5de Golf (De 5de Golf #1)


De vijfde golf

Titel: De 5de Golf
Auteur: Rick Yancey
Serie: De 5de Golf #1
Genre: Fantasy, Science-Fiction, Young Adult
Verschenen: September 2013
Pagina's: 405
Uitgever: A.W. Bruna
Originele titel: The 5th Wave
Bindwijze: Paperback
Prijs: 10,00
Cijfer: 8,5 of 5/5 sterren

Soms denk ik dat ik de laatse mens op aarde ben. Dat betekent dat ik de enige mens in het universum ben. Dat is onzin, ik weet het. Ze kunnen niet iedereen gedood hebben - nog niet.

De eerste golf: de wereld wordt gehuld in duisternis
De tweede golf: als je geluk hebt weet je te ontsnappen
De derde golf: als je pech hebt overleef je
De vierde golf: er geldt nog maar één regel - vertrouw niemand

Nu de vijfde golf eraan komt, is Cassie op de vlucht - voor Hen, de wezens die er menselijk uitzien, maar het niet zijn. De wezens die het land doorkruisen om eenieder te vermoorden die ze tegenkomen. Cassie gelooft dat er maar één manier is om te overleven: door alleen te blijven. Maar dan ontmoet ze Evan Walker, de verleidelijke en mysterieuze vreemdeling die haar enige hoop is om haar vijfjarige broertje te helpen bevrijden. En haar enige hoop om zelf te overleven. Maar Cassie moet kiezen tussen vertrouwen en wanhoop, tussen verzet of overgave. Tussen leven... en dood.

Toen ik dit boek in de V&D voor maar zeven euro zag wist ik meteen dat ik het wilde hebben. Ik weet nog dat ik in februari 2015 in The American Book Center was, in Amsterdam, en The 5th Wave zag en overwoog om hem te kopen, maar uiteindelijk toch voor Ready Player One ging. Sindsdien stond het boek op mijn verlanglijstje, maar ergens onderaan, omdat er honderen boeken die ik ook wilde lezen en ik die eerder wilde hebben. Daarom was ik erg blij toen ik eindelijk aan De 5de Golf kon beginnen.

Ik begon De 5de Golf zonder enige verwachtingen. Daardoor kon ik ook niet teleurgesteld raken en het boek stom vinden, want dat gebeurde bij Artemis Fowl en ik ben er eigenlijk nog steeds niet overheen. Ik was zo teleurgesteld, toen.

De schrijfstijl is erg vlot, dus je kan het boek in één ruk uitlezen. Dat had ik niet gedaan, omdat ik nog bezig was in Lockwood & Co.. Verder trekt het verhaal je aandacht, waardoor je het niet weg kunt leggen. Ieder hoofdstuk eindigt even spannend en voor je het weet ben je honderd bladzijden verder.

Wat ik erg leuk vond was dat je niet alleen Cassie als verteller krijgt, maar ook andere personages. Dit had ik niet verwacht. Ik kwam erachter toen iemand op Facebook dit postte.  

Het verhaal is erg spannend, maar het plot, op de Anderen na, is niet echt origineel. Ik heb tig boeken gelezen waarin de hoofdpersoon opzoek gaat naar zijn broertje of zusje. Neem Zielen van Stephenie Meyer als voorbeeld. Op een gegeven moment begon ik zelfs De 5de Golf met Zielen te vergelijken (het alien-gedeelte)!

Door de film (en ik had nog zo geprobeerd om de foto's en de trailer te ontwijken) heb ik helaas niet meer zelf kunnen bedenken hoe de personages eruit zien. Ben was zoals Ben in de film, net zoals Cassie. Evan zag ik wel als een eigen personage voor me, maar dat kon ook komen omdat ik die acteur niet echt "wow" vind. Sammy zag ik ook voor me zoals ik hem zou plaatsen, omdat ik nog geen foto's had gezien van de film waar hij op stond.

Verder is De 5de Golf een echte aanrader. Je wordt meegesleurpt in het verhaal en je kunt de personages neit laten gaan als je de laatste bladzijde hebt omgeslagen. Ik heb geen idee waar De Oneindige Zee over gaat, dus ik ben benieuwd. Ik ga dat boek zeker weten lezen! En ook nog de film zien! Ik hoop dat ze het niet al te veel hebben veranderd van het originele verhaal (het boek).

Reacties

Populaire posts