Middle Grade is géén YA
De laatste tijd/jaren is YA een populaire genre geworden, onder de lezers en film-kijkers. Zo zijn er niet alleen veel YA-boeken uitgekomen, maar zijn er ook veel op YA-boeken gebaseerde films verschenen en zijn er veel uitgevers bijgekomen die zick vooral focussen op het YA-genre.
Een ander genre, bedoeld voor iets jongere lezers (rond de twaalf in plaats van vijftien of ouder) is Middle Grade. Ook hier zijn veel boeken van uitgekomen en enkele films.
Wat veel uitgevers helaas niet begrijpen, is dat YA en Middle Grade twee heel verschillende genre's zijn.
Laat ik eerst een paar voorbeelden geven, voor de duidelijkheid.
Bekende YA's zijn The Hunger Games, Divergent en The Fault in Our Stars (om er even een paar op te noemen), die vaak personages volgen van rond de zestien jaar. In deze boeken gebeuren er net iets minder heftige dingen dan in boeken voor volwassenen en komen er geen erotische scènes in voor. Er wordt gescholden en kunnen mensen op gruwelijke wijzen vermoord worden (Michael Grant's boeken sowieso).
Middle Grade bevat boeken zoals Percy Jackson, Lockwood & Co. en Ranger's Apprentice (De Grijze Jager in het Nederlamds). Deze gaan vaak over iets jongere personages, van rond de twaalf, dertien jaar (soms wat ouder, maar ook volwassenen, wat bij YA bijna nooit zo is) en volgen de avonturen die ze meemaken. Het meest romantische wat gebeurt in deze boeken is een kus.
Nu het verschil duidelijk is, kom ik weer bij de uitgevers.
Aangezien uitgevers weten dat YA super populair is, zien ze soms niet meer (expres?) dat een boek Middle Grade is in plaats van YA. Wat het probleem hiervan is is dat ze boeken gaan uitgeven en ze plaatsen onder het label YA, terwijl de boeken echt bedoeld zijn voor wat jongere lezers.
Een aantal voorbeelden zijn Dwaaleiland, Frozen in Love en Havikskruid. Deze boeken zijn als YA bestempeld, terwijl ze de schrijfstijl en het verhaal hebben van een Middle Grade-boek. Hier klopt iets niet, niet waar?
Nu is er vaak het probleem dat mensen deze boeken gaan lezen in de veronderstelling dat het YA is en ontdekken ze dat dat niet klopt en vinden ze het stom, wat eigenlijk helemaal niet zo zou hoeven te zijn, als het maar juist was bestempeld.
Ik vraag dus aan alle uitgevers van Nederland en België om dit alsjeblieft niet (meer) te doen, want er komen alleen maar negatieve recensies en slechte koopcijfers van. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar echt, jullie lopen zo veel geld mis.
Dank je wel.
Wat denk jij hiervan?
Reacties
Een reactie posten