Recensie: The Theory of Everything

Afbeeldingsresultaat voor the theory of everything poster
Titel: The Theory of Everything
Regisseur: James Marsh
Gebaseerd op: Travelling to Infinity: My Life with Stephen van Jane Hawking
Acteurs: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Tom Prior
Genre: Biography, Drama, Romance
Verschenen: 15 januari 2015
Duur: 123 minuten
Cijfer: 9,0 of 5/5 sterren

The Theory of Everything is the story of the most brilliant and celebrated physicist of our time, Stephen Hawking, and Jane Wilde the arts student he fell in love with whilst studying at Cambridge in the 1960s. Little was expected from Stephen Hawking, a bright but shiftless student of cosmology, given just two years to live following the diagnosis of a fatal illness at 21 years of age. He became galvanized, however, by the love of fellow Cambridge student, Jane Wilde, and he went on to be called the successor to Einstein, as well as a husband and father to their three children. Over the course of their marriage as Stephen's body collapsed and his academic renown soared, fault lines were exposed that tested the lineaments of their relationship and dramatically altered the course of both of their lives. (IMDb.com)

Toen ik op YouTube was zat te kijken en bij 'Aanraders' een interview zag van Graham Norton met Benedict Cumberbatch, Eddie Redmayne, Bryan Cranston en LeAnn Rimes, klikte ik erop en begon ik het te kijken. Bij het introduceren van Eddie Redmayne (die Newt Scamander speelt in Fantastic Beasts and Where to Find Them) werd er genoemd dat hij een Oscar had gewonnen door Stephen Hawking te spelen in The Theory of Everything. Toevallig wist ik dat het op Netflix stond en aangezien een vriendin het er niet zo lang geleden over had gehad (en het al een tijd op mijn nog-te-zien-lijst stond), besloot ik het maar eens te gaan kijken.

Ik heb er geen spijt van. Integendeel. Hoewel de film twee uur duurt en erg biografisch is (het is waargebeurd), bleef het toch erg interessant. Veel biografische films hebben vaak dat het na één uur al langdradig wordt. The Theory of Everything had dat niet.

Iets wat daarbij een grote rol speelt is het feit dat de film topacteurs heeft. Iedereen is fantastisch, en ook al heb ik de meeste acteurs nog nooit eerder zien acteren (Felicity Jones echt nog nooit, maar daar komt verandering in, want Rogue One komt eraan...).

Eddie Redmayne heeft niet voor niets die Oscar gewonnen, want hij speelt Stephen Hawking echt heel goed. Misschien komt het doordat Eddie bijzondere rollen gewend is (The Danish Girl! Al kwam die film wel later), maar om eerlijk te zijn maakt dat het juist beter. Ik heb hem eerder gezien in Fantastic Beasts and Where to Find Them en Les Misérables, en deze film heeft er alleen maar voor gezorgd dat hij nog hoger op mijn lijst met favoriete acteurs is gekomen (het kwam eigenlijk eerst door Fantastic Beasts, die ik vorige week zag).

Het verhaal is ontzettend mooi en emotioneel. Natuurlijk zijn er bepaalde dingen geromantiseerd (want zo mooi kon het in het echt nooit gegaan zijn), maar dat legt niet weg dat deze film niet informatief is. Vóór ik deze film keek had ik namelijk geen idee hoe Stephen Hawkings leven eruit zag. Nu heb ik een idee hoe het zou moeten zijn geweest.

En dat niet alleen. The Theory of Everything is ontzettend inspirerend. Ik heb namelijk zin gekregen om A Brief History of Time te lezen, ook al snap ik niets van natuurkunde en denk ik niet dat ik ook maar iets van het boek zal begrijpen. Misschien het eerste hoofdstuk, maar de rest? Ik denk het niet. Thuis heb ik wel The Universe in a Nutshell staan, dus misschien kan ik daar maar wat in gaan bladeren.

Als je geïnteresseerd bent in het leven van Stephen Hawking of Stephen Hawking in het algemeen, raad ik je aan om deze film te kijken. Daarnaast is het perfect voor fans van The Imitation Game met Benedict Cumberbatch, maar ook andersom. The Imitation Game (die gaat over Alan Turing en het Enigma) bevat dezelfde sfeer als The Theory of Everything en ik ben er zeker van dat als je die film interessant vond, je deze film ook interessant zult vinden (dat heb ik dan. Heb je deze film al gezien en ben je op zoek naar een vergelijkbare film als deze? Dan raad ik je The Imitation Game aan.

Begrijp je niets van natuurkunde en twijfel je of je deze film wilt zien? Maak je je niet druk, want ik snap ook niets van natuurkunde en je hebt géén natuurkunde-skills nodig om deze film te begrijpen. Ik raad deze film om heel eerlijk te zijn aan iedereen aan. Het is namelijk een must see!

Heb jij The Theory of Everything gezien?

Reacties

Populaire posts